niedziela, 29 stycznia 2017

marokańska pikantna zupa z ciecierzycy

Czekając na wiosnę, jeszcze gotuję w klimacie zimowym. Potrawy zimowe muszą być konkretne, nie ciężkie, takich nie lubię, ale jednak sycące i rozgrzewające. O ile latem zimna hiszpańska zupa z pomidorów, czyli gazpacho, może być kompletnym, satysfakcjonującym daniem, to zimą nikt nie ma na nią ochoty. Ale zupa z ciecierzycy z pomidorami, gęsta, gorąca, wyraziście przyprawiona, podana z dobrym, ciepłym jeszcze pieczywem na zakwasie, polanym aromatyczną oliwą, o tej porze roku, kiedy świat przyprószony jeszcze śniegiem, tak, taka propozycja brzmi fantastycznie.
I chociaż nie jestem szczególną wielbicielką zup, to jednak i moją ostatnią, krem z marchwi, delikatny i lekko pikantny, i dzisiejszą marokańską z ciecierzycy, gęstą i ostrą, obie bardzo lubię.
Zupa jest łatwa i w miarę szybka. Można ją zrobić z ciecierzycy suszonej, wtedy trzeba ją namoczyć i gotować do miękkości. Ja użyłam takiej z puszki, to zdecydowanie skraca czas przygotowania, a w żaden sposób nie wpływa na jakość i smak zupy.

















czas przygotowania:  10 minut       czas gotowania:  około 1 godz.
przepis Dave Lieberman

składniki:

na 6 porcji

1/4 kubka oliwy virgin plus trochę więcej do podania
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
3 puszki ciecierzycy, odsączonej
1 litr bulionu warzywnego
150g liści szpinaku, umytego - opcjonalnie ( ja nie użyłam )







jak zrobić:

w dużym garnku dobrze rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż cebula się zeszkli. Kiedy zacznie lekko brązowieć, dodaj przyprawy i smaż przez minutę. Dodaj pomidory, bulion, ciecierzycę i cukier. Wsyp kilka sporych szczypt soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj dobrze, płynu powinno być nie więcej niż trochę ponad ciecierzycę; jeżeli jest go za mało, dolej trochę wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż ciecierzyca będzie miękka. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj chwilę i lekko zblenduj zupę w garnku, ale tylko częściowo. Jeżeli masz liście szpinaku, teraz je dodaj, wymieszaj w ciepłej zupie.
Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku, podawaj z kleksem oliwy.












4 komentarze:

  1. Mniam, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można użyć cieciorki świeżej?jeśli tak to ile

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, pojęcia nie mam..jak się zachowuje świeża..a ilość? użyłabym tej samej ilości, czyli wagowo tyle, ile w trzech puszkach bez płynu.

      Usuń