niedziela, 5 lutego 2017

zupa krem z brokułów z grzankami

Lubię warzywa, prawie bez wyjątku, są ważne w mojej diecie. Prawie bez wyjątku, no właśnie, bo z brokułami zawsze miałam problem. Zielone warzywa są najbardziej wartościowe, wszelkiego rodzaju sałaty, zielona papryka, brokuły, kapusta, fasolka i brokuły. Wszystkie bardzo lubię i jadam je na wszystkie sposoby, ale brokuły, szczególnie gotowane w wodzie czy na parze, czyli tak jak najzdrowiej, są dla mnie pozbawione smaku, a do tego ich zapach unosi się w całym domu. Lubię jedynie takie smażone na oliwie, ale wiadomo, smażenie warzyw pozbawia je w dużej mierze dobroczynnych właściwości.
Zimą smakują mi gęste, gorące zupy - kremy z warzyw. Na blogu jest już krem marchewkowy, gęsta marokańska zupa z soczewicy, ale nie ma żadnej zielonej. Postanowiłam zrobić krem z brokuła, chociaż wiedziałam, że będzie to dla mnie kulinarne wyzwanie, bo jak z gotowanego brokuła wydobyć intensywny, wyrazisty smak?
Okazało się, że brokuł w zupie spisuje się świetnie, dobrze komponuje się z innymi warzywami, a odpowiednio przyprawiony, z chrupiącymi grzankami skropionymi oliwą, smakuje naprawdę doskonale.
Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, zajmuje zaledwie 20-25 minut, a zdobycie składników nie jest trudne.














składniki:

na 3-4 porcje

czas gotowania: 20 minut

2 laski selera naciowego, pokrojone w 1cm kawałki
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
400 - 500g brokułów, bez grubych łodyg, podzielonych na kawałki
1 litr bulionu warzywnego
oliwa virgin
sól, czarny pieprz, pieprz cayenne

2-3 kawałki chleba najlepiej żytniego






jak zrobić:

w garnku rozgrzej chlust oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż przez 2-3 minuty, dodaj pokrojony seler, smaż przez 4 minuty, mieszając całość, pod koniec dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Teraz wrzuć kawałki brokułów, zalej wszystko bulionem i gotuj przez około 10 minut, aż brokuły będą miękkie. 
Zblenduj całość na krem, zostaw jednak trochę lekko grubszych kawałków.  Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, smak powinien być wyrazisty i pikantny. Posyp grzankami na wierzchu i natychmiast podawaj.

grzanki:
pokrój chleb w kostkę i wrzuć do miski. Skrop mocno oliwą, lekko posyp solą, wymieszaj dobrze, potem rozłóż na blaszce i piecz w 200'C przez 10 minut, aż grzanki będą lekko brązowe i chrupiące.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz