środa, 13 września 2017

hiszpańska sałatka z pomidorów i chorizo, najlepsza

Najbardziej lubię wakacje, które mnie inspirują kulinarnie, i takie właśnie były tegoroczne. Zachwyciłam się kuchnią hiszpańską i tak nieśmiało zaczynam się nią bawić. 
Jesień to czas pomidorów, a Hiszpanie mają na nie mnóstwo przepysznych sposobów. Uwielbiam gazpacho, jeden przepis już na blogu jest, ale będzie kolejny, a dzisiaj sałatka. 
Najbardziej lubię sałatki, w których łączy się smaki warzyw z serem albo mięsem. Doskonała do sałatek jest pikantna kiełbasa chorizo, nie tylko ze względu na smak, ale również konsystencję - po usmażeniu i dodaniu do reszty składników zachowuje chrupkość i lekką twardość. 
Sałatka jest bogata, można ją podać z pieczywem, polecam wiejski chleb na zakwasie, można też ją wzbogacić przez dodanie sera, najlepiej koziego.
To oryginalna hiszpańska sałatka, jednak skorzystałam z przepisu Jamie Oliver'a. 















składniki:

1 kiełbasa chorizo, około 220g, pokrojona w grube plasterki
3 - 4 duże pomidory, różne, grubo grubo, w ósemki
garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki, opcjonalnie
2-3 dymki ze szczypiorem, pokrojone w plasterki
sól, pieprz
oliwa virgin
ocet sherry
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
garść liści mięty i bazylii, drobno posiekane

chleb wiejski do podania

ser kozi - opcjonalnie






jak zrobić:

pokrojone pomidory ułóż w misce, posyp solą i pieprzem, dodaj dymkę i zioła, polej oliwą i dodaj trochę octu sherry. Wymieszaj i odstaw.

na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, usmaż plasterki kiełbasy aż będą chrupiące. Wtedy dodaj na patelnię plasterki czosnku, smaż przez chwilę, mieszając bez przerwy. Zdejmij z ognia, a na patelnię wlej odrobinę octu sherry, który zatrzyma proces smażenia.

Dodaj chorizo z tłuszczem i czosnkiem do pomidorów, lekko wymieszaj całość i natychmiast podawaj.
Możesz dodać do sałatki kilka kawałków sera koziego, podawaj z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz