piątek, 1 września 2017

mousaka moja pierwsza, i beszamel do poprawy

Mousakę bardzo lubię....jeść, ale zrobiłam ją po raz pierwszy.
Przepis wydawał mi się pracochłonny, ale łatwy. Usmażenie ziemniaków, upieczenie bakłażana....i zrobienie beszamelu? Żadna filozofia. Niestety, brak pokory mnie zgubił. Chodzi o to, że zabrakło mi śmietanki, i też o grecki beszamel, który, w odróżnieniu od tradycyjnego, robi się z jajkami. Na szczęście już wiem na czym polegał błąd, będzie korekta wykonania.

Na zdjęciach, które zrobiłam w tawernie greckiej widać mousakę wzorcową, taka własnie miała być moja, i taka będzie następna. Beszamel udany czy nie, mousaka jest przepyszna. To świetna potrawa na koniec lata, ziemniaki i bakłażan z dodatkiem mięsa, greckiego sera Graviera, sera o wyjątkowym smaku, całość zapieczona pod beszamelową kołderką, to kompletne i pełnowartościowe danie. Podane z sałatą i kieliszkiem dobrego wina to wspaniała kolacja.
Przy okazji mousaki parę słów o serze Graviera. To ser u nas mniej znany, a w Grecji jeden z bardziej popularnych. Jest robiony ręcznie, ma wyjątkowy lekko słodkawy smak, czasami robiony całkowicie z mleka owczego, jak ten z Krety, młody o karmelowym smaku a starszy o orzechowym, albo z domieszką mleka krowiego, wytwarzany w innych miejscach Grecji. To ser kaloryczny, zgodnie z wymogami PDO musi zawierać co najmniej 49% tłuszczu, ale dzięki temu świetnie nadaje się do zapiekania, jest też doskonałym źródłem wapnia, podobnie jak ser Gruyer. Przy braku Graviera można użyć w zastępstwie.











składniki:

2 duże bakłażany, pokrojone w plastry
700g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
500g mięsa wołowego
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
kieliszek czerwonego wina wytrawnego
1 łyżeczka cynamonu
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 puszka pomidorów bez skórki, razem z passatą
oliwa z oliwek
2 jajka, roztrzepane
1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
sól, pieprz

beszamel

60g mąki pszennej
80g masła
1 litr słodkiej śmietany do sosów 18%
5 jajek
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

150g sera Graviera albo Gruyere startego



jak zrobić:

ziemniaki usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Plastry bakłażana rozłóż na blaszce, oprósz solą, skrop oliwą i piecz w 200'C aż będą złociste.
W garnku rozgrzej 100ml oliwy, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kilka minut. Wlej wino, na średnim ogniu smaż, aż wino się zredukuje, przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. 
Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj liście laurowe, cynamon i oregano, potem pomidory, duś przez chwilę, wsyp posiekaną natkę pietruszki i jajką. Dokładnie wymieszaj całość, zestaw z ognia i wyjmij liście laurowe.

W blaszce o wymiarach 25 x 30cm ułóż warstwę ziemniaków, posyp je niewielką ilością startego sera, na ziemniakach ułóż plastry bakłażana, ponownie posyp serem. Ułóż równą warstwę mięsa mielonego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 5 minut. Przygotuj sos beszamelowy.

W garnku rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj mąkę i cały czas mieszając rózgą smaż na lekko złoty kolor. Dodaj małą ilość śmietanki, mieszaj rózgą, aż uzyskasz gładką, gęstą pastę, teraz dodaj połowę pozostałej śmietanki, znowu rozprowadź i podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Wlej resztę śmietanki i podgrzewaj mieszając, teraz już łyżką, najlepiej drewnianą, aż uzyskasz gładki gęsty sos. Dopraw go, wymieszaj. Roztrzep jajka, dodaj małą ilość sosu, żeby je ogrzać  i zahartować, wymieszaj, dodaj do sosu, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. 
Wyłóż beszamel na powierzchni mousaki, równo rozprowadź i posyp resztą sera.
Piecz w 200'C przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę i piecz na złoty kolor przez 10 minut.
Przed krojeniem wystudź. Najlepsza jest jak się przegryzie, następnego dnia, po podgrzaniu.




·        

·         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz