Przepis wydawał mi się pracochłonny, ale łatwy. Usmażenie ziemniaków, upieczenie bakłażana....i zrobienie beszamelu? Żadna filozofia. Niestety, brak pokory mnie zgubił. Chodzi o to, że zabrakło mi śmietanki, i też o grecki beszamel, który, w odróżnieniu od tradycyjnego, robi się z jajkami. Na szczęście już wiem na czym polegał błąd, będzie korekta wykonania.
Na zdjęciach, które zrobiłam w tawernie greckiej widać mousakę wzorcową, taka własnie miała być moja, i taka będzie następna. Beszamel udany czy nie, mousaka jest przepyszna. To świetna potrawa na koniec lata, ziemniaki i bakłażan z dodatkiem mięsa, greckiego sera Graviera, sera o wyjątkowym smaku, całość zapieczona pod beszamelową kołderką, to kompletne i pełnowartościowe danie. Podane z sałatą i kieliszkiem dobrego wina to wspaniała kolacja.
Przy okazji mousaki parę słów o serze Graviera. To ser u nas mniej znany, a w Grecji jeden z bardziej popularnych. Jest robiony ręcznie, ma wyjątkowy lekko słodkawy smak, czasami robiony całkowicie z mleka owczego, jak ten z Krety, młody o karmelowym smaku a starszy o orzechowym, albo z domieszką mleka krowiego, wytwarzany w innych miejscach Grecji. To ser kaloryczny, zgodnie z wymogami PDO musi zawierać co najmniej 49% tłuszczu, ale dzięki temu świetnie nadaje się do zapiekania, jest też doskonałym źródłem wapnia, podobnie jak ser Gruyer. Przy braku Graviera można użyć w zastępstwie.
składniki:
2 duże bakłażany, pokrojone w plastry
700g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
500g mięsa wołowego
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
kieliszek czerwonego wina wytrawnego
1 łyżeczka cynamonu
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 puszka pomidorów bez skórki, razem z passatą
oliwa z oliwek
2 jajka, roztrzepane
1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
sól, pieprz
beszamel
60g mąki pszennej
80g masła
1 litr słodkiej śmietany do sosów 18%
5 jajek
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
150g sera Graviera albo Gruyere startego
jak zrobić:
ziemniaki usmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Plastry bakłażana rozłóż na blaszce, oprósz solą, skrop oliwą i piecz w 200'C aż będą złociste.
W garnku rozgrzej 100ml oliwy, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kilka minut. Wlej wino, na średnim ogniu smaż, aż wino się zredukuje, przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj liście laurowe, cynamon i oregano, potem pomidory, duś przez chwilę, wsyp posiekaną natkę pietruszki i jajką. Dokładnie wymieszaj całość, zestaw z ognia i wyjmij liście laurowe.
W blaszce o wymiarach 25 x 30cm ułóż warstwę ziemniaków, posyp je niewielką ilością startego sera, na ziemniakach ułóż plastry bakłażana, ponownie posyp serem. Ułóż równą warstwę mięsa mielonego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 5 minut. Przygotuj sos beszamelowy.
W garnku rozpuść masło na średnim ogniu, dodaj mąkę i cały czas mieszając rózgą smaż na lekko złoty kolor. Dodaj małą ilość śmietanki, mieszaj rózgą, aż uzyskasz gładką, gęstą pastę, teraz dodaj połowę pozostałej śmietanki, znowu rozprowadź i podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Wlej resztę śmietanki i podgrzewaj mieszając, teraz już łyżką, najlepiej drewnianą, aż uzyskasz gładki gęsty sos. Dopraw go, wymieszaj. Roztrzep jajka, dodaj małą ilość sosu, żeby je ogrzać i zahartować, wymieszaj, dodaj do sosu, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wyłóż beszamel na powierzchni mousaki, równo rozprowadź i posyp resztą sera.
Piecz w 200'C przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę i piecz na złoty kolor przez 10 minut.
Przed krojeniem wystudź. Najlepsza jest jak się przegryzie, następnego dnia, po podgrzaniu.
·
·
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz