sobota, 2 czerwca 2018

bataty pieczone z granatem i chilli

Bataty to wartościowe warzywo w codziennej diecie, dobrze jest mieć kilka sprawdzonych przepisów na ich przyrządzanie, najlepiej takich łatwych i w miarę szybkich - w miarę, bo bataty potrzebują trochę czasu, żeby stały się dobre do jedzenia.
Dzisiejsza potrawa batatowa, a właściwie przepis na nią, pochodzi z warsztatów kulinarnych, prawdopodobnie autorstwa sióstr Białek. Wiele razy planowałam zrobić takie bataty, w końcu nadszedł ten dzień.
Potrawa wygląda wyjątkowo atrakcyjnie i apetycznie, nie uwierzycie, jak łatwe jest jej wykonanie.
Do przygotowania potrzebne są bataty, przyprawy i oliwa, granat i papryczka chilli, też natka pietruszki. Jeżeli chcecie podać je z dressingiem, to będziecie potrzebowali dodatkowo tahinę, cytrynę i czosnek.
























składniki:

4-5 batatów, obranych ze skórki, pokrojonych w plasterki
sól
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka cynamonu
5-6 ząbków czosnku w całości, lekko rozmiażdżonych nożem
6-7 łyżek oliwy
1 owoc granatu - ziarna
pęczek natki pietruszki
1 papryczka chilli, drobno posiekana

dressing:

3/4 kubka oliwy
2 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z cytryny
sól do smaku






jak zrobić:



pokrojone bataty włóż do dużej miski, wsyp wszystkie przyprawy, wlej 2-3 łyżki oliwy, ręką wymieszaj tak, żeby bataty pokryły się dokładnie przyprawami i oliwą. Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż bataty, posyp solą i skrop resztą oliwy.
Piekarnik rozgrzej do 200' i piecz bataty przez około 20-25 minut, aż będą miękkie.
Wyjmij z granatu ziarna, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
Wyłóż bataty na duży talerz albo półmisek. Polej dressingiem, posyp ziarnami granatu i drobno posiekaną papryczką, a na końcu natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz