W swoich przepięknych, stylowych wnętrzach SPOT. gości polskich winiarzy, producentów win i cydrów, krytyków i koneserów, miłośników najlepszych trunków i jednocześnie jedzenia.
Tegoroczną degustację komentowaną prowadził Tomasz Prange - Barczyński, do niedawna redaktor naczelny "Magazynu Wino", obecnie związany z pismem o winie "Ferment. Pismo o Winie", i Maciej Nowicki, redaktor naczelny tego pisma. Producenci win zadbali o dostarczenie najlepszych win, a Przemek Błaszczyk, kucharz, finalista Top Chef, szef kuchni Manana Bistro & Wine w Chorzowie przygotował bardzo ciekawą kartę. Menu idealnie oddało jego autorski styl, który na mnie zrobił duże wrażenie; bezpretensjonalny i indywidualny, nowatorski i niewymuszony. Widziałam wielu kucharzy przy pracy, a u Przemka uderzyła mnie jego swoboda i lekkość w działaniu, też wyjątkowa dbałość o jakość produktu i sięganie po to, co w spotowym ogródku własnie, sezonowo, rosło. W przygotowanie dań ogromny wkład mieli Michał Azarewicz, któremu towarzyszył Artur Kropaczewski.
I jak co roku, szef kuchni przygotował menu, a sommelierzy propozycje trunków, degustacja z komentarzem Tomka Prange - Barczyńskiego prowadziła do wyboru najlepszego wina do każdej z propozycji dań. Pochwały należą się sommelierom, w osobach Tomasza Kramera i współpracującego Szymona Maksymowicza, którzy, pod wodzą Lechosława Olszewskiego, wyselekcjonowali wina z wyboru polskich win i cydrów. Nad logistyką wydarzenia czuwała niezastąpiona Marta Milczarek.
Co roku piszę o pięknych wnętrzach SPOT., i, mimo, że jestem tam stałym gościem, albo raczej czuję się w nich jak w domu, niezmiennie mnie uderzają swoim charakterem i estetyką wystroju, a to zasługa Moniki Sadowskiej i Agnieszki Bulić.
Godzina 10-ta, winiarze i goście, zjeżdżają się, SPOT. w pełnej gotowości.
Wina czekają.
Sekcja winiarska.
Agnieszka Bulić i Artur Kropaczewski |
Pierwsze danie, baweta, serce jagnięce, z kawiorem, burakami i octem malinowym, ozdobione kwiatem pietruszki z ogródka. Dobieramy do niego cydr.
Przemek Błaszczyk z Arturem Kropaczewskim |
Michał Azarewicz demonstruje kawior towarzyszący daniu, kawior Zieleniec.
Producenci opowiadają o cydrach.
Czas na kolejne danie, bardzo polski karp jako nadzienie równie polskich pierogów, z pesto szczawiowym, szczaw z ogródka, do tego chrzan i rzodkiewka, w bulionie na głowach, głowy nie mogą się przecież zmarnować. Daniu towarzyszą wina białe, Dom Bliskowice Riesling 2016 i Winnica Equus Passage 2015 wygrywają.
Przemek z rzodkiewką |
Monika Sadowska i Przemek Błaszczyk, pesto ze szczawiu już jest |
sommelierzy, tutaj Lechosław Olszewski, bardzo sprawnie nalewają wina |
Szymon Maksymowicz, w tle Karolina Wajman, tym razem jako fotograf |
Szymon w pogotowiu, dalej Michał, Tomasz Kramer nalewa wino |
producenci opowiadają, tu Lech Mill z Domu Bliskowice |
Monika Sadowska, Michał Azarewicz i Artur Kropaczewski |
Winnica Miłosz o winie Angelus 2017 |
Perliczka już w piecu...a będzie to udo perliczki wielkopolskiej panierowane, podane z wędzonym boczkiem, bobem, szparagami i czarnym czosnkiem fermentowanym. Teraz zmiana win na czerwone.
Przemek i Artur solą, szybkość Artura w kręceniu młynkiem imponująca. |
Deser. Rabarbar w ciepłym puree truskawkowym z bobem tonka pod kruszonką z orzechów laskowych z Jankowic koło Pszczyny, te, według Przemka, najlepsze, faktycznie przepyszne. Teraz wina słodkie. Najlepsze do tego deseru, słodko kwaśnego, okazuje się Szlachetny Zbiór solaris z Winnicy Turnau.
Mariusz Kapczyński, mój sąsiad przy stole, redaktor Vinisfera.pl |
Dziękujemy!!
A po degustacji były dwie premiery, Winnica Dom Bliskowice Pet Nat 2016 i Winnica Turnau wino pomarańczowe Ambre, wytrawne wino bursztynowe.
I tak zakończyła się ta pełna wrażeń degustacja, chociaż nie dzień polskich win i cydrów. Dziękujemy SPOT. , było znowu pięknie, piękniej chyba. Co będzie w przyszłym roku? Polskie winiarstwo rozwija się wspaniale, przybywa winnic, wina musujące są bardzo mocne, polskie wina stają się modne i poszukiwane, oby tak dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz