poniedziałek, 4 czerwca 2018

tzatziki

Moje letnie odkrycie, tzatziki.
Owszem, jadałam je wcześniej, ale jakoś tak bez euforii i przekonania, nie zaiskrzyło. Dopiero kiedy sama zrobiłam, zakochałam się w nich. Teraz jadam je do wszystkiego, do szparagów, fasolki szparagowej, wołowych keft, świeżego pieczywa.... i nie wyobrażam sobie dobrej letniej kolacji bez tzatzików.
W Turcji i części Cypru ten dip jest nazywany cacik i podaje się go w rzadszej postaci, do mięs, sałatek i meze, też do ciepłego chleba. W Grecji jadają gęsty, i ja taki właśnie najbardziej lubię. Do zrobienia go potrzeba kilku zaledwie składników, ale wszystkie muszą się w tzatzikach znaleźć.
Kluczowe w zrobieniu naprawdę dobrych tzatzików jest dobre odsączenie ogórków, tak, żeby nie rozcieńczyły jogurtu, jego smaku i faktury, bardzo ważne jest też użycie gęstego, najlepiej odsączonego jogurtu.
Przepis inspirowany przepisem Jamie Oliver'a.












składniki:

dla 4-6 osób

3 średnie twarde ogórki gruntowe albo 1/2 dużego
2 duże ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach
2 łyżki oliwy virgin
500ml gęstego jogurtu greckiego
pęczek koperku, drobno posiekanego
kilka gałązek mięty, liście posiekane
sok z cytryny
sól





jak zrobić:
ogórki gruntowe umyj, osusz, zetrzyj razem ze skórką na grubej tarce. Duży ogórek przekrój i wydrąż nasienny środek. Brzegi razem ze skórką zetrzyj na grubej tarce. Startego ogórka umieść na sicie, ja go lekko solę, zostaw nawet na kilka godzin w lodówce do odsączenia. Po tym czasie odciśnij z wody, możesz jeszcze osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
Wymieszaj oliwę z czosnkiem startym na drobnej tarce.  Dodaj osuszone starte ogórki, wymieszaj. Połącz z jogurtem, dobrze wymieszaj. Dodaj drobno posiekany koperek i miętę, wymieszaj. Wciśnij trochę soku z cytryny, dopraw solą. Ponownie wymieszaj, tzatziki są już gotowe. Podawaj z ciepłą pitą, mięsem grillowanym albo sałatkami, ja lubię je najbardziej jako dodatek do warzyw.




2 komentarze: