Jestem w trakcie przygotowywania warsztatu z bliskowschodnich słodkości, i jest to dla mnie możliwość pokazania się w temacie, który lubię chyba najbardziej. W menu nie zabraknie wypieków bazujących na cieście filo, będzie też ciasto anielskie włosy kadayif, ale moje ulubione to żydowskie albo arabskie ciasto kruche z dodatkiem semoliny i oleju, dzięki którym ciasto ma zupełnie inną jakość i właściwości. Jest bardzo plastyczne, nie klei się przy wałkowaniu, a i w smaku jest wyjątkowe.
Woda różana czy z kwiatu pomarańczy jest w tych deserach, kremach, ciastach czy ciasteczkach obowiązkowe, i to również powoduje, że smak bliskowschodnich słodkości jest wyjątkowy, egzotyczny i ciekawy, wcale nie sztuczny i perfumowany, czego wielu się obawia.
Będę Was gorąco zachęcać do wprowadzenia przepisów bliskowschodnich do codziennego gotowania i pieczenia, są lekkie, ciekawe, i często piękne, bo bardzo ważne w tym gotowaniu jest dbanie o estetykę i dekorowanie dań i wypieków. Potrzebne składniki są powszechnie dostępne w większości, te nieliczne można kupić w sklepach z rodzaju kuchnie świata czy bez problemu zamówić w internecie.
składniki:
ciasto:
4 i 1/2 kubka mąki pszennej
2 kubki mąki semolina
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
200g miękkiego masła, albo masła czy margaryny wegańskiej
1 kubek oleju słonecznikowego
1 i 1/2 kubka letniej wody
1 łyżka wody różanej
nadzienie:
1kg daktyli bez pestek, najlepiej pasty daktylowej bez cukru, albo miękkich daktyli. Jeżeli macie daktyle suszone twardsze, trzeba je namoczyć w małej ilości gorącej wody przez około 30 minut.
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 kubka wina czerwonego
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do dekoracji
jak zrobić:
wymieszaj suche składniki, dodaj masło, zwykłe albo wegańskie, wodę, wodę różaną, wyrób gładkie ciasto; jeżeli jest za suche to dodaj trochę więcej wody.
Jeżeli moczyłeś daktyle, odsącz je, jeżeli masz miękkie i świeże, posiekaj je dokładnie na gładką masę, potem dodaj olej, wino czerwone i cynamon, wymieszaj dokładnie. Ja dodałam odrobinę wody różanej do masy daktylowej również.
Podziel ciasto na 8 kulek, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Każdy kawałek posmaruj masą daktylową, też ją wcześniej podziel na 8 części, posmarowane prostokąty zwiń w wałek.
Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój roladki w 2 cm kawałki.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180' przez około 30 - 35 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.
Lekko wystudź, rozsuń delikatnie kawałki roladek, posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz