A zdecydowanie wolę szarlotkę od jabłecznika, bo jabłka lepiej smakują na cieście kruchym lub półkruchym niż w biszkopcie czy cieście drożdżowym. Nadzienie z jabłek musi być odpowiednio przygotowane, koniecznie z dużą ilością cynamonu. Jabłka powinny być aromatyczne, nie rozgotowane, ale miękkie. Ciasto kruche do szarlotki to też sztuka, najlepsze jest takie bardzo maślane i kruche, a wcale nie łatwo o przepis na dobre ciasto. Moim dzisiejszym ciastem jestem zachwycona, to absolutnie moja ulubiona szarlotka.
składniki:
na blaszkę 32cm x 22cm
4 kubki mąki pszennej TYP 450
1 kubek cukru pudru
5 dużych żółtek
szczypta soli
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1 kubek cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnego masła
odrobina lodowatej wody
9 średnich jabłek, najlepiej winnych albo kwaskowatych, obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
2-3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 kubek cukru
odrobina soku z cytryny
1 łyżeczka kardamonu
2-3 łyżki wody
mielone orzechy do posypania spodu
cukier puder do posypania wierzchu - opcjonalnie
1 kubek = 250ml
jak zrobić:
wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia, teraz dodaj pokrojone na kawałki masło, rozetrzyj palcami na kruszonkę.Dodaj żółtka i jogurt grecki, też odrobinę wody, szybko wyrób ciasto - powinno być w miarę elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ponad godzinę.
Jabłka duś w rondelku z odrobiną wody, cukrem i wszystkimi przyprawami przez około 15 minut, mieszając, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i lekko podgrzewaj przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wychłodzone ciasto podziel na dwie równe części, jedną włoż jeszcze do lodówki, a drugą pokrój w cieniutkie plasterki i wyłóż nimi spód blaszki, dociśnij palcami tak, żeby ciasto dokładnie pokryło całą powierzchnię, nakłuj widelcem w kilku miejscach, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180' przez 10 minut, aż spód będzie złocisty.
Masę jabłkową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj. Drugą część ciasta z lodówki pokrój w plasterki, pokryj nimi całą powierzchnię jabłek. Delikatnie nakłuj w kilku miejscach. Piecz w 180' przez 50 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Ciasto podawaj na gorąco albo na zimno, można je posypać lekko cukrem pudrem.
Chciałem zapytać czy 2 kubki cukru pudru zawarte w przepisu wynikają z pomyłki czy faktycznie tyle należy użyć przy robieniu ciasta
OdpowiedzUsuńOczywiście, to pomyłka, dwukrotnie podałam ten sam składnik, już poprawiam. Dziękuję za komentarz i przepraszam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń