niedziela, 24 lutego 2019

szarlotka krucha, kolejna najlepsza

Jeszcze świeżych owoców mało, nie ma z czego wybierać, ale na szczęście jabłka można kupić zawsze, i to całkiem niezłe, a nie ma to jak dobra szarlotka. To takie dwa klasyki, szarlotka i sernik, nie wiem, który lubię bardziej.
O ile sernik z kiepskiego sera nie będzie smaczny, to szarlotka sprawdza się zawsze, wychodzi pysznie nawet kiedy jabłka są nie najlepsze - ich smak można poprawić przyprawami, cynamonem czy kardamonem, cytryną albo większą lub mniejszą ilością cukru.
Ten przepis jest w miarę łatwy i szybki, jeżeli tylko macie kilka jabłek, tak około kilograma, mąkę i masło, to macie prawie wszystko co potrzebne do upieczenia pysznego ciasta do popołudniowej kawy.
Aaaa, i proszę nie pytajcie dlaczego do ciasta dajemy i drożdże i proszek do pieczenia, wypróbowałam, ciasto wychodzi rewelacyjnie kruche i delikatne.















składniki:

na blaszkę 23 x 33cm
ciasto:

4 kubki mąki pszennej TYP 500
2 kubki cukru pudru
2 duże jajka
250 miękkiego masła
20g drożdży świeżych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cukier waniliowy ( cukier z prawdziwą wanilią )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 łyżeczki cynamonu

3-4 łyżki mielonych migdałów albo orzechów włoskich

nadzienie:

1kg jabłek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru ( albo więcej, jeżeli jabłka są kwaśne )
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka soku z cytryny

lukier: ( opcjonalnie )

1 1/2 kubka cukru pudru
odrobina mleka
1/2 łyżki soku z cytryny
można dodać trochę brandy

uwaga: kubek = 250ml





jak zrobić:

do startych jabłek dodaj przyprawy, wymieszaj, odstaw. Do jabłecznika jabłka trzeba odsączyć. 

Wyrób ciasto: mąkę wymieszaj z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia, palcami rozetrzyj drożdże, dodaj do ciasta. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder, wymieszaj, potem masło i oliwę, szybko wyrób ciasto, w trakcie dodawaj po jednym jajku. Jeżeli ciasto jest za suche, chociaż moje nie było, możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180'.
Ciasto podziel na dwie części, większą i mniejszą ( mniej więcej 2/3 i 1/3 ). Większą wylep spód blaszki ( ja kroję wychłodzone ciasto na plastry, układam na spodzie jeden obok drugiego, potem wylepiam dokładnie palcami ). Warstwę ciasta posyp mielonymi migdałami. Teraz wyłóż odsączone z soku jabłka, wyrównaj.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj przez folię na papierze do pieczenia, przykryj nią warstwę jabłek.
Piecz przez około 50 - 55 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.

Lekko przestudź. Jeżeli chcesz pokryć ciasto lukrem, składniki lukru rozetrzyj na kremową masę; konsystencję reguluj przy pomocy ilości cukru i płynnych składników.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz