Żeby był lżejszy, zrobiłam bez lukru, ale za to z suszonymi wiśniami.
Nie przepadam za świeżymi wiśniami, bo są za kwaśne i nie umiem znaleźć dla nich wykorzystania, no może tylko w prawdziwej konfiturze i placku z bardzo słodką i maślaną kruszonką.
Suszone jednak są tylko delikatnie kwaśne, przeważa wyraźnie wyczuwalna przyjemna słodycz i skondensowany smak wiśni. Świetnie podkreślają śmietankowy, słodki smak sernika.
Składniki:
na blaszkę 20 x 27cm
spód:
200g mąki
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
110g masła
1 jajko
szczypta soli
masa serowa:
500g tłustego sera
250g serka mascarpone
250g cukru pudru
7 jajek, żółtka i białka oddzielone
80g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść wiśni suszonych
Jak zrobić:
Rozetrzyj palcami mąkę z solą z zimnym masłem pokrojonym wcześniej na kawałki, na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier puder i waniliowy, potem jajko, szybko zagnieć ciasto, zawiń je w kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj przez folię i wylep nim spód blaszki. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz przez 20 minut w 180'C.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając. Stopniowo dodawaj ser i mascarpone, ubijaj mikserem, aż masa będzie zupełnie gładka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem delikatnie wymieszaj z masą serową.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj, delikatnie ułóż wiśnie na wierzchu masy.
Sernik piecz w 180'C przez 50 - 60 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 15 minut, potem lekko uchyl, ale zostaw w środku, najlepiej do wystygnięcia. Najlepiej zostawić w zamkniętym piekarniku aż do wystygnięcia.
Tym razem przepis nie dla mnie, ponieważ nie lubię serników.
OdpowiedzUsuń