sobota, 27 kwietnia 2019

chałka doskonała z 6 części

Nie znam nikogo kto by nie lubił chałki. Oczywiście, przede wszystkim chodzi o smak, ale ja najbardziej lubię ją piec, a właściwie robić; ekscytuje mnie czekanie na wyrośnięcie ciasta, potem zaplatanie, i znowu czekanie aż chała wyrośnie, i w końcu wychodzi z pieca, rumiana, błyszcząca, kusząca.
Lubię też wypróbowywać nowe przepisy, ulepszać je, poprawiać bez końca, i w końcu trafiłam na ten doskonały. Powtarzałam pieczenia według tej właśnie receptury kilkukrotnie, za każdym razem chałka wychodziła bezbłędnie. Jeżeli lubicie to pieczywo, no i macie drożdże, to do dzieła.













składniki:

na 1 bardzo dużą chałkę

4 kubki mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży suchych albo 20g świeżych
3/4 kubka ciepłego mleka
1/4 kubka cukru plus 1 łyżeczka
2 jajka
1 żółtko, białko zostaw do posmarowania wierzchu
100g masła, roztopionego
1 łyżeczka soli

sezam do posypania wierzchu






Jak zrobić:

w ciepłym mleku rozpuść drożdże, suche też, i odstaw w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. 

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Jajka i żółtko wymieszaj z roztopionym, lekko przestudzonym ale jeszcze ciepłym masłem. W mące zrób dołek po środku, wlej tam masło z jajkami i drożdże. Lekko wymieszaj, zagarniając od środka, potem wyłóż na blat wysypany mąką i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto, wyrabiaj przez minimum 8 minut, składając i rozciągając.
Z ciasta uformuj kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folia spożywczą a potem odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośniętą wyjmij z miski, krótko wyrób, a potem podziel na 3 albo 6 części.
Jeżeli robisz chałkę z 3 części, zapleć w luźny warkocz, zlepiając wałeczki z jednego końca.
Jeżeli robisz chałkę z 6 części, każdą uformuj w wałeczek o długości 40cm. Złącz je z jednego końca i zaplataj. Sposoby zaplatania znajdziesz TUTAJ.
Uformowaną chałkę przykryj folią i odstaw do napuszenia na około godzinę. Przed pieczeniem posmaruj białkiem i posyp ziarnami sezamu. Piekarnik rozgrzej do 180' i piecz chałkę przez około 25 - 30 minut, aż będzie rumiana.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz