sobota, 25 maja 2019

angielskie kruche ciasteczka maślane w 25 minut z 3 składników

Jeżeli teraz traficie na mój wpis i przepis, i akurat nie macie nic do kawy, a bardzo potrzebujecie czegoś słodkiego, jak ja przed chwilą, to koniecznie zróbcie te ciasteczka. To angielskie tradycyjne 'shortbread cookies', najprostsze i cudowne ciastka, którymi zajadałam się kiedyś, kiedy spędzałam dużo czasu w Wielkiej Brytanii.
Anglicy mają swoje ulubione słodycze, i są one zupełnie inne niż nasze. Z dawnych czasów pamiętam mój ulubiony cheesecake na spodzie z kruchych ciasteczek, wtedy u nas zupełnie nieznany. Spód mocno maślany i lekko słony, a na nim sernik na zimno z galaretką, jakie to było pyszne! Angielskie ciasteczka krówkowe, czyli fudge też należały do moich ulubionych. No i klasyczne flapjacks z płatkami owsianymi i dodatkami takimi jak orzechy, rodzynki czy owoce suszone, co kto lubi, przepis na nie też wkrótce podam.
I tak dzisiejsze kruche ciastka, jak u Prousta w "Poszukiwaniu straconego czasu' magdalenki, wywołały słynny proustowski strumień świadomości i wspomnienia ożyły. A ciastka doskonałe.
Podstawowe składniki do ich zrobienia to mąka, masło i cukier, dodatkowo potrzebna jest sól, opcjonalnie skórka otarta z cytryny, a kawałki gorzkiej czekolady to już opcja, którą zdecydowanie można pominąć.





















składniki:

na 12 prostokątnych ciastek, blaszkę 21 x 26cm ( ciastka można zrobić mniejsze, będzie ich więcej )

2 kubki mąki pszennej TYP 500
duża szczypta soli
1 1/3 kubka cukru brązowego
180g miękkiego masła
skórka otarta z 1/2 cytryny - opcjonalnie






jak zrobić:

utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę z cytryny, jeżeli chcesz jej użyć, mąkę wymieszaj z solą, dodaj do masła z cukrem. Wymieszaj na gładką masę, potem wyłóż ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wlep spód dobrze dociskając. Pokrój nożem na porcje, ja podzieliłam całość na 12, można ją pokroić na mniejsze kwadraty, posyp wierzch cukrem. Włóż do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190', piecz przez 16-20 minut, aż wierzch będzie leciutko złocisty. 
Po upieczeniu wystudź, najlepiej na kratce, nie wyjmuj ciepłych bo się rozpadną.
Na jeszcze gorących ciastkach ułożyłam kawałki gorzkiej czekolady, która po chwili zmiękła, ale to taka dodatkowa atrakcja.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz