W menu moich warsztatów z kuchni francuskiej jest galette z bakłażanem, i ta tarta cieszy się niezmiennie ogromnym powodzeniem. Pięknie wygląda, doskonale smakuje, i do tego jest dość łatwa w przygotowaniu.
W odróżnieniu od tradycyjnej tarty, galette nie wymaga podpiekania spodu, wystarczy szybko zagniecione i wychłodzone ciasto rozwałkować na placek, ułożyć nadzienie, słodkie albo wytrawne, potem uformować brzeg i upiec, i ciasto gotowe. To doskonały pomysł na letnią tartę z owocami, ciasto jest kruche i chrupiące, a owoce tylko lekko zapieczone, świeże i soczyste.
Już mamy czas rabarbaru, a za moment wysyp truskawek, galette to najlepszy sposób na te owoce, mój ulubiony.
składniki:
ciasto:
2 1/2 kubka mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
120g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1/3 kubka lodowatej wody
nadzienie:
400g rabarbaru, umytego, oczyszczonego i pokrojonego na 2cm kawałki
300g truskawek, bez szypułek, podzielonych na ćwiartki albo ósemki
skórka starta z 1 cytryny
150g cukru brązowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kardamonu
3-4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem
płatki migdałowe do posypania - opcjonalnie
kubek = 250ml
jak zrobić:
w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj kawałki masła, rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj zimną wodę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Owoce włóż do miski, dodaj skórkę z cytryny i kardamon, posyp cukrem i mąką kukurydzianą, nie mieszaj, żeby owoce nie puściły soku.
Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy 35cm. Przenieś papier z plackiem na blaszkę do pieczenia. Teraz wymieszaj owoce, jeżeli puściły sok to go odlej. Posyp środek placka mielonymi migdałami, na nich rozłóż owoce zostawiając margines około 7cm. Załóż ciasto do środka, częściowo przykrywając owoce. Posmaruj brzeg ciasta roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem, całość posyp płatkami migdałów.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez około 40 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
Po wyjęciu z piekarnika możesz wierzch ciasta dodatkowo posypać płatkami migdałów albo cukrem pudrem. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
Pierwszy raz spotykam się z taką formą tarty.
OdpowiedzUsuń