Ja je lubię, a moje ulubione to tiramisu, wiem, że nie jestem oryginalna, zabaione, włoskie pączki ze skórką z pomarańczy, tarta z mascarpone i owocami, cantuccini, które zdecydowanie nie wyglądają obiecująco, a smakują fantastycznie, a teraz słodka tarta z serem, też jest jednym z moich ulubionych deserów włoskich.
Sernik to chyba najbardziej lubiane ciasto, a ta tarta to rodzaj sernika. Świetnie smakuje nadzienie z ricotty z maślanym i chrupiącym kruchym ciastem. I wcale nie jest trudna.
składniki:
ciasto kruche:
2 1/2 kubka mąki pszennej TYP 500
180g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
3 żółtka
szczypta soli
1/2 kubka i trochę drobnego cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
nadzienie:
1 kubek cukru pudru
450g ricotty
pół kubka kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny ( razem )
około 3/4 kubka migdałów blanszowanych ( bez skórki ) grubo posiekanych
1/2 kubka rodzynek nasączonych rumem, tyle rumu, żeby je przykrył
jak zrobić:
wymieszaj mąkę z cukrem, solą, dodaj pokrojone na kawałki masło, szybko rozetrzyj palcami, albo posiekaj nożem. Dodaj żółtka i odrobinę, jeżeli potrzeba więcej, zimnej wody, też skórkę z cytryny, szybko zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Wyjmij ciasto, zostaw je w temperaturze pokojowej na 10 minut. Odkrój 1/3 ciasta i odłóż. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę okrągłą o średnicy 23cm, najlepiej z ruchomym dnem, wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij ciasto do dna.
Rozmieszaj mikserem ricottę, dodaj cukier, wymieszaj dobrze, teraz pozostałe składniki, rodzynki razem z rumem.
Wyłóż nadzienie na spód, 1/3 odłożonego ciasta rozwałkuj i potnij na paski o szerokości 5cm. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez około 40 minut aż wierzch będzie złocisty. Tartę podawaj posypaną cukrem pudrem, ciepłą albo wystudzoną.
Mój tata z miłą chęcią przygarnąłby kawałek, albo dwa takiej tarty.
OdpowiedzUsuńTo może zrobisz dla taty? ;)
Usuń