środa, 28 sierpnia 2019

jagodzianki

Upiekłam jagodzianki i popędziłam z cieplutkimi jeszcze do znajomych, a oni zachwyceni: O! Jagodzianki!! A z czym?
A teraz poważnie.
Od dawna już planowałam upiec dobre jagodzianki, ale jakoś tak nie miałam na nie pomysłu. Postanowiłam sprawdzić, jak wyglądają jagodzianki Liski Mórawskiej, i wyglądały dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam takie idealne. Upiekłam i dzielę się przepisem, bo są naprawdę wyjątkowe. Doskonałe i, co najważniejsze łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, bardzo dobra kruszonka, a nadzienie to same owoce, jeżeli się przyłożycie, to bułeczki mogą być napakowane jagodami po brzegi.
Ja używam mąki wyłącznie orkiszowej, tutaj TYP 700, ale najlepsza do wypieków drożdżowych jest mąka pszenna TYP 500 albo 550.
Zbliża się weekend, mam nadzieję, że wypieki będą udane!
Jeszcze jedno, jeżyny na zdjęciu to resztka, którą miałam, dodałam do nadzienia.

























składniki:

na 8 dużych jagodzianek

100 ml mleka, ciepłego ale nie gorącego
25g świeżych drożdży
50g cukru
2 żółtka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu naturalnego z wanilii
250g mąki orkiszowej TYP 700
1/2 łyżeczki soli
60g miękkiego masła

250g borówek albo jagód, wymieszanych z kilkoma łyżkami cukru trzcinowego i 1 łyżką mąki ziemniaczanej

kruszonka:

40g masła
40g cukru
70g mąki
szczypta soli





jak zrobić:


w mleku z 1 łyżeczką cukru rozmieszaj drożdże. Kiedy zaczną pracować, dodaj je do mąki z solą, dodaj też resztę składników, poza masłem, połącz, a potem wyrabiaj przez około 8 minut. Możesz robić to robotem, będzie łatwiej, bo ciasto jest dość klejące i mokre, ja wyrabiałam ręką. Po chwili dodaj masło, połącz je z resztą ciasta i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i brzegów miski.
Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką albo folią spożywczą, zostaw do wyrośnięcia na 40-60 minut, aż podwoi objętość.
Podziel na 8 kawałków, każdy z nich uformuj w dłoni w placuszek, nałóż dużą porcję borówek, sklej dokładnie, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejoną strona do dołu. Przykryj ściereczką, formuj kolejne jagodzianki.
Zagnieć składniki kruszonki w okruchy. Wierzch jagodzianek posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut - powinny się napuszyć i lekko wyrosnąć.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez 20-25 minut, aż będą złociste z wierzchu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz