Arabskie smaki działają jak narkotyk, zjesz i chcesz więcej i więcej. Bogactwo przypraw, zapachów, barw, to kuchnia magiczna, mnie ta magia oczarowała już dawno, a teraz chcę, żeby zadziałała też na Was.
składniki:
na około 20 sztuk:
ciasto:
3 ¾ kubka mąki pszennej orkiszowej TYP 700
2 ¼ łyżeczki drożdży
1 ½ łyżeczki cukru
1 ½ kubka letniego mleka
½
kubka oliwy
nadzienie:
1/3 kubka blanszowanych migdałów
1/3 kubka ziaren kolendry
3 łyżki nasion kuminu
3 łyżki sezamu
1/3 kubka wiórków kokosowych
sól, pieprz
1.2kg marchwi, obranej i pokrojonej w kawałki 2cm
8 łyżek oliwy, plus więcej do podania
3 łyżki octu z białego wina
7-8 łyżeczek pasty harissa
2 łyżeczki mielonego kuminu
1
łyżeczka mielonego imbiru
1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
200g sera feta - opcjonalnie
jak zrobić:
ciasto:
w misce wymieszaj
suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól, po środku zrób dołek, wlej mleko
i oliwę. Wymieszaj zaczynając od środka, kiedy połączysz składniki przenieś na
blat i wyrabiaj przez 7-8 minut. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią
spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 30-40 minut.
nadzienie:
na patelni na średnim
ogniu upraż migdały, mieszając, aż będą złociste, przez około 4 minuty.
Przenieś na deskę, posiekaj i przesyp do miski. Na tej samej patelni upraż kolendrę i kumin, przez około 2 minuty, aż
poczujesz aromat nasion, przełóż do moździerza i zetrzyj na proszek. Dodaj do
miski z migdałami. Ponownie na tej samej patelni upraż sezam, aż będzie
złocisty, przez ok. 1 minutę, przełóż do moździerza, upraż wiórki kokosowe
krótko, przez minutę i dodaj do sezamu. Zetrzyj sezam i wiórki kokosowe na
proszek. Dodaj do miski z migdałami, wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
W dużym garnku albo
rondlu umieść marchew, zalej ją wodą, ale tylko tak, żeby woda lekko ją
przykryła, doprowadź wodę do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30
minut, aż będzie miękka. Odcedź, wrzuć jeszcze na moment do gorącego rondla,
trzymaj na ogniu przez 30 sekund, żeby ją przesuszyć. Rozgnieć marchew widelcem
na miazgę, zostaw w niej kawałki. Dodaj oliwę, potem ocet i harissę, wymieszaj,
dodaj kumin, imbir, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i
rozgniecioną widelcem fetę.
całość:
wyrośnięte ciasto
wyłóż na deskę, podziel na pół, każdą połowę uformuj w 4cm wałek, pokrój go na
2-3cm kawałki. Uformuj kulki. Każdą kulkę rozwałkuj w podłużny placuszek, nałóż
nadzienie po środku, prawie od końca do końca, zawiń dłuższe brzegi do środka i
zlep końce. Fatayer układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w
200’ przez około 20 minut, albo aż będą lekko złociste. Podawaj z dipem
jogurtowym.
Dip jogurtowy:
500ml gęstego jogurtu greckiego
Oliwa
2 ząbki czosnku starte
1 łyżka oliwy
sól
Wyłóż jogurt do miseczki, dodaj oliwę i czosnek, wymieszaj, posyp delikatnie solą, wymieszaj, posyp miętą.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com