Moa fascynacja kuchnią afrykańską trwa, dzisiaj Domoda, narodowe danie z Gambii, gulasz mięsny albo
warzywny, ja wybrałam na dzisiaj właśnie ten, wegetariański.
Składnikiem obowiązkowym obu wersji są
orzeszki ziemne, warzywa natomiast zmieniają się w zależności od sezonu.
Najczęściej jest to dynia, słodkie ziemniaki, czy fasolka, bazą jest kremowy niesamowity
sos z masła orzechowego, pomidorów i koncentratu pomidorowego. Karmelizowana na
oleju kokosowym cebula jest bazą, też chilli, świeży imbir i czosnek, niezbędny
jest bulion, w którym duszą się warzywa, a w Afryce powszechnie korzysta się z
kostki bulionowej.
Gambia, państwo w Afryce Zachodniej, do 1965 roku należała
do Wspólnoty Brytyjskiej. Położona jest na stosunkowo żyznym terenie, stąd jej
ekonomia opiera się na uprawach warzyw, batatów czy dyni, a narodowe potrawy
bogate są w różnorodne warzywa.
składniki:
dla 4 osób
2 łyżki oleju kokosowego
2 średnie cebule, pokrojone
1 łyżka świeżego imbiru, startego
1 łyżka czosnku, rozmiażdżongo
1 łyżeczka pieprzu Cayenne ( można mniej )
1 łyżeczka mielonej kolendry
1-2 łyżeczki soli
2 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 kubki bulionu warzywnego
1/3 kubka masła orzechowego
1 puszka pomidorów, pokrojonych
1 puszka fasolki pinto ( w cętki )
¾ kubka mleka kokosowego
sok z ½ limonki
listki kolendry, do posypania
garść orzeszków ziemnych, rozmiażdżonych, do posypania
Jak zrobić:
w naczyniu
żaroodpornym rozgrzej olej, dodaj cebulę, podgrzewaj przez 5-7 minut, teraz
dodaj czosnek, imbir, podgrzewaj przez 2-3 minuty, mieszając. Dodaj pieprz Cayenne,
kolendrę i sól, chwilę podgrzewaj. Dodaj słodkie ziemniaki, paprykę, bulion i
masło orzechowe, pomidory pokrojone, fasolkę i mleko kokosowe. Doprowadź całość
do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do
czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj odrobinę soku z limonki, wymieszaj.
Przed podaniem posyp listkami kolendry i orzeszkami, podawaj z ryżem albo
chlebkiem kukurydzianym ( poprzedni przepis ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz