Kuchnia afrykańska jest fascynująca. Receptury potraw są niezwykłe, do tego dobre, zdrowe, wykorzystujące warzywa i owoce w nowy, inny, ciekawy sposób. Czy pomyślelibyście, żeby do warzyw dodać masło orzechowe? Ale o tym będzie w kolejnym przepisie.
MEALIE – chleb
kukurydziany z Afryki Pd.
przygotowanie: 10 min
pieczenie: 40 min
składniki:
forma podłużna 21cm x 13cm
½ kubka mleka
2 łyżki masła, rozpuszczonego
2 jajka
2 kubki słodkiej kukurydzy, ugotowanej ( z puszki, mrożonej )
1 ½ kubka mąki orkiszowej 750 ( może być pszenna 500 )
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ łyżki cukru ( można pominąć )
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ( dobrej jakości )
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Jak zrobić:
do średniej wielkości
miski wlej mleko, roztopione masło, wbij jajka, dodaj 1 kubek kukurydzy, dobrze
zblenduj, aż kukurydza będzie papkowata.
Dodaj mąkę orkiszową,
potem kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i paprykę, zblenduj całość na
gładką masę.
Dodaj pozostały kubek
kukurydzy, zblenduj ale zostaw duże kawałki ziaren, wymieszaj całość.
Formę wyłóż papierem
do pieczenia albo wysmaruj dobrze masłem, wylej masę do formy. Piecz w
piekarniku nagrzanym do 180’ przez około 45 minut, do suchego patyczka. Zostaw
chlebek w formie przez 5 minut, a potem wyjmij na kratkę. Najlepszy jest
jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz