środa, 17 grudnia 2025

Jak zrobić najlepszy ever makowiec świąteczny pełen maku i smaku.

Jak zrobić? Już Ci mówię.

Makowiec, sernik i piernik, te trzy klasyki zawsze piekę na Święta. Zgromadziłam już mnóstwo przepisów na każdy z nich, ale ciągle poszukuję tego idealnego. Wiem wiem, to taki banał, który znajdziecie pod każdym postem z przepisem świątecznym, a ja nie cierpię banałów, skrócę więc te wywody i powiem krótko, ten makowiec wg ilovebake jest doskonały; wilgotny, aromatyczny, maślany, ciasto kruche jest naprawdę maślano kruche, a mak pachnący migdałami, czarny i wilgotny. Wszystkie elementy, które uwielbiam w makowcu w nim znalazłam. Dzielę się szybciutko, żebyście zdążyli jeszcze wypróbować i wybrać ten, który znajdzie się na Waszym stole świątecznym.




















Składniki:

ciasto kruche:

350g mąki pszennej

100g cukru pudru

250g masła

3 żółtka, te białka się już nie przydadzą

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


masa makowa:

400g maku mielonego

500ml gorącego mleka

100g masła

50g mąki pszennej

5 jajek, żółtka i białka osobno

1 1/3 kubka cukru drobnego

2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

rodzynki, orzechy włoskie posiekane grubo

szczypta soli


lukier:

1 kubek cukru pudru

2-3 łyżki ciepłej wody

odrobina soku z cytryny


Jak zrobić:

1. Mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia posiekaj z masłem albo rozetrzyj palcami na kruszonkę. dodaj cukier i żółtka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 20 minut.

2. Wychłodzone ciasto podziel na dwie części; jedną wyłóż/ wylep spód formy wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 x 25cm, podpiecz w 180' przez około 15 minut, powinien być lekko złocisty.

3. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj dobrze i odstaw. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszysty krem, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodawaj porcjami mak, mieszaj cały czas, dodaj masło, , mąkę, ekstrakt migdałowy, rodzynki i orzechy, dobrze wymieszaj. Dodaj ubite białka, delikatnie wmieszaj w masę makową. Wyłóż masę na podpieczony spód. 

Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj przez dwa arkusze papieru do pieczenia na kwadrat albo prostokąt na wymiar blaszki, przenieś ciasto na wierzch masy makowej. Piecz w 180' przez 50-60 minut, wierzch powinien być złocisty.

4. Utrzyj składniki lukru na gładki krem, pokryj nim wierzch ciasta, ozdób wg uznania.



 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz