Będę jeszcze pracowała nad jagodziankami, ale na tym etapie mojej wiedzy w tym temacie chcę się podzielić moimi osiągnięciami.
JAGODZIANKI Z CIASTA Z MASCARPONE
ilości wystarczają na 12 sztuk większych i 16 mniejszych
ciasto:
550g mąki pszennej
250ml letniego mleka
100g masła
2 duże łyżki serka mascarpone
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
wypełnienie:
ok. 750g jagód
2 łyżki cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1. Wymieszałam drożdże, cukier i połowę mleka i odstawiłam na 15 minut.
2. Masło rozpuściłam i połączyłam z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone.
3. Obie mieszaniny i mąkę wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Można je podsypać trochę mąką, ale im luźniejsze, tym delikatniejsze jagodzianki. Ciasto lekko naoliwiłam, przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości.
4. Jagody wymieszałam z cukrem.
5. Ciasto podzieliłam na 12 części (można na więcej, jagodzianki będą mniejsze i zgrabniejsze). Każdą z nich rozpłaszczyłam na placuszek, nałożyłam dość dużo jagód, ale z wyczuciem, żeby nie uszkodzić ciasta. Ułożyłam gotowe ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam wierzch roztrzepanym jajkiem.
6. Rozgrzałam piekarnik do 190 - 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez ok. 20 minut, aż się zrumieniły.
mniam :) śliczne masz zdjęcia na blogu :)
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki, miło mi to słyszeć:)
Usuńuwielbiam jagodzianki! kojarza mi sie z wakacjami nad morzem :-)
OdpowiedzUsuńno właśnie, te cudowne parę dni temu to właśnie znad morza, te są naprawdę piękne:)to racja, jagodzianki to morze, dla mnie też!
Usuńoj, pochlebiasz mi! :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać, jak wyszedł, czy smakował! kciuki trzymam! mocno!:-)
jasne! a śniadanka super apetyczne, gratuluję pomysłów:)
Usuńi jak, robiłaś może?:-)
UsuńMagda, jak miło, że się odzywasz:) krucho u mnie z czasem ostatnio, dzisiaj próbuję się uporać z zaległymi wpisami. temat ciągle aktualny, chlebek zdecydowanie na mojej liście wypieków. pozdrawiam Cię:)
Usuńoj, czasu czasem faktycznie zdecydowanie za mało w dobie :-) przydałoby się go więcej, zdecydowanie!
Usuńpozdrawiam :-)
Piękne jagodzianki! Jak się błyszczą! Ten dodatek serka mascarpone bardzo mi się podoba:)Posdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://www.pokrojonedoprawione.sos.pl/
Mascarpone to bardzo dobry, ale niestety nie mój pomysł :) Dziękuję bardzo!
UsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Lullaby :)
Usuńwyglądają baaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziekuję cynamonko!pozdrawiam:)
Usuńzgrabne bułeczki, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smak odpowiada wyglądowi, dzięki:)
Usuń