A tegorocznego lata nie lubię bardzo.
Nie ma miejsca, gdzie mogę się poczuć komfortowo. Oddech mogę złapać jedynie w miejscach klimatyzowanych, a przecież byłam takim wrogiem klimatyzacji.
Wieczory też nie przynoszą ulgi.
Nawet piec mi się nie chce, a to już objaw wskazujący na to, że coś niedobrego się dzieje.
Nie chcem ale muszem, jak to ktoś kiedyś powiedział.
I upiekłam. Upiekłam nawet coś bardzo dobrego, coś pysznego, coś letniego i bardzo owocowego.
Muffiny bananowe z kawą, jeżyną i kremem z mascarpone.
Składniki:
12 muffinek:
180g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120g masła o temperaturze pokojowej
150g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duża łyżka kawy w proszku (instant)
1 duże jajko o temperaturze pokojowej
45ml maślanki, jogurtu albo kwaśnej śmietany
2 średniej wielkości banany
70g orzechów włoskich, uprażonych na patelni i posiekanych
12 owoców jeżyny
12 owoców jeżyny
Jak zrobiłam:
1. Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinek; otwory wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Orzechy uprażyłam na patelni, a potem posiekałam.
3. W misce wymieszałam mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4. W drugiej misce utarłam mikserem masło z cukrem. Ubijałam przez około 3 minuty, aż masa była jasna i puszysta. Dodałam kawę w proszku i ekstrakt waniliowy. Ubiłam jeszcze raz. Wbiłam jajko dokładnie całość wymieszałam, wszystko robiłam mikserem.
5. Dodałam połowę mąki, a potem maślankę i wymieszałam.
6. Banany rozgniotłam widelcem na papkę; potrzebujemy około 250g owoców. Dodałam pulpę do masy, potem wsypałam resztę mąki i wszystko dobrze wymieszałam.
7. Orzechy wsypałam do masy i rozprowadziłam; nie należy mieszać zbyt intensywnie, wystarczy rozprowadzić je w masie.
8. Otwory napełniłam masą. Na wierzchu każdej babeczki położyłam jeżynę. Piekłam przez około 25 - 30 minut, aż były złociste.
Można muffinom nadać bardziej wykwintny charakter dodając do nich krem z mascarpone z listkiem mięty, to bardzo podnosi smak.
Pysznie wyglądają! Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne! musisz wypróbować koniecznie!:)
Usuń