niedziela, 4 sierpnia 2013

muffiny z młodą kapustą, chorizo i serem gruyere

Dawno nie było u mnie muffinów, a przecież tak je lubię, zarówno słodkie jak i słone.
Słodkie zawsze cieszą się dużym wzięciem, z owocami, czekoladowe, czy cytrynowe albo bananowe.
Jest takie mnóstwo pomysłów na babeczki, że szkoda czasu na powielanie przepisów. Lubię eksperymentować i tak podeszłam do dzisiejszych muffinek.
Moje ulubione to wytrawne.








Są doskonałe do zabrania na piknik, na drugie śniadanie, czy jako dodatek do innej potrawy, mięsnej czy
warzywnej.
Można je maczać w oliwie, pyszne są przełamane na pól i posmarowane masłem, dobre z sałatą albo do wina czy piwa.






Przygotowanie zabiera około 20 minut, pieczenie 25 minut.
Stopień trudności - łatwe.



Składniki:

150g mąki
50g mąki orkiszowej
5 łyżek oliwy virgin
3 jajka
130g serka Almette, najlepiej ziołowego
około pół torebki proszku do pieczenia
spory kawałek - około 60g - startego na tarce o grubych oczkach sera gruyere
kawałek kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę i podsmażonej delikatnie
3/4 kubka drobno posiekanej młodej kapusty, podsmażonej na tłuszczu wytopionym z chorizo
sól
pieprz
ostra papryka 





Jak zrobiłam:

1.   W misce połączyłam oba rodzaje mąki, dodałam proszek do pieczenia i wymieszałam.

2.   Dodałam jajka, oliwę i serek Almette, całość dobrze wyrobiłam. Posoliłam i doprawiłam pieprzem i papryką.

3.   Dodałam podsmażone kapustę i chorizo. Wsypałam starty gruyere. Wymieszałam delikatnie.

4.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Otwory w blaszce do pieczenia muffinów wyłożyłam kwadratami papieru do pieczenia. Do każdego nałożyłam ciasto, napełniając je do 3/4 wysokości.

5.   Piekłam 20 - 25 minut; wierzch musi być złocisty, a patyczkiem sprawdzałam czy już wypieczone.





Muffiny są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Najbardziej lubię je jako dodatek do sałaty, ale moje ostatnie upodobania do łączenia smaków wytrawnych z owocami również i tu się odzywają; muffiny w tej wersji podaję do sałatki z truskawek.







3 komentarze: