niedziela, 10 maja 2015

ciasto cukiniowo czekoladowe - bardzo wilgotne i czekoladowe

Ciasta, których głównym składnikiem są warzywa to moje ulubione wypieki i moja specjalność. Ciasta burakowe, marchewkowe i cukiniowe na oliwie z cytryną, a także bazyliowe z mascarpone, tymiankowe i pietruszkowe były przebojami na Zielonym Targu i niektórzy do dzisiaj je wspominają.
Cukinia z czekoladą wspaniale się łączą, razem dają wilgotne, lekko żujące mocno czekoladowe ciasto. Można je urozmaicić polewą czekoladową albo suszonymi czy też świeżymi truskawkami. Można też do niego dodać orzechy włoskie czy laskowe, migdały albo orzechy nerkowca.



 


Skladniki:

500g cukinii startej na tarce o grubych oczkach
200g cukru brązowego
30g kakao
400g mąki pszennej
100g masła, miękkiego
1/2 kubka oleju słonecznikowego
2 duże jajka
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 kubka maślanki
1 łyżeczki sody oczyszczonej
120g orzechów włoskich posiekanych
3/4 kubka posiekanej czekolady gorzkiej i białej

polewa: 
opcjonalnie
3 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki syropu Golden Syrup
50g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady

garść suszonych truskawek - opcjonalnie





Jak zrobiłam:

1.   Ubiłam masło z olejem, dodałam cukier i ubiłam jeszcze raz. Dodałam jajka, a potem ekstrakt waniliowy, ubiłam.
2.   Wymieszałam mąkę z sodą oczyszczoną, dodałam kakao i sól. Suche składniki połączyłam z mokrymi. Do masy dodałam maślankę, wymieszałam, a potem startą cukinię. Całość wymieszałam łyżką na gładką masę.
3.    Wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę i posiekane orzechy, wymieszałam; można to zrobić ręką.

Blaszkę 24x28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Piekłam w 180'C przez godzinę, patyczek powinien być w miarę suchy; w miarę, bo ciasto pozostaje wilgotne nawet po upieczeniu.






Polewa - opcjonalnie

W rondelku podgrzałam 3 łyżki śmietany kremówki, aż brzegi zawrzały. Dodałam syrop, wymieszałam szybko, wrzuciłam połamaną czekoladę, chwilę poczekałam, aż zmiękła, wymieszałam łyżką na gładki sos. Polałam wierzch ciasta. Posypałam suszonymi truskawkami - z minionego lata.



5 komentarzy:

  1. właśnie takie wilgotne ciasta są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka jest pojemność wspomnianego w spisie składników kubka :) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością wypróbuję Twój przepis, bo jeszcze nie miałam okazji wypróbować słodkiego wypieku z dodatkiem cukinii.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń