Desery w kuchni arabskiej są wyjątkowe, niektóre bardzo słodkie, ociekające syropem, jak baklawa właśnie, inne odwrotnie, raczej wytrawne ale za to z bardzo słodkim akcentem. Takie właśnie jest połączenie gorzkiej czekolady ze szczyptą chilli ze słodyczą daktyla.
Przy wykonywaniu tego deseru trzeba być cierpliwym, nie zrażać się, kiedy ręce są umazane czekoladą, a kulka nie wygląda zbyt efektownie. Czekolada będzie zastygała i kształt można dopracowywać, kulka będzie piękna i pyszna, nawet jeżeli nie perfekcyjna to prawie idealna.
Składniki:
10 sztuk
300g gorzkiej czekolady
100g śmietany kremówki
duża szczypta chilli
1-2 łyżki miękkiego masła
10 średniej wielkości daktyli, dobrej jakości
10 migdałów blanszowanych
drobniutkie wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Jak zrobiłam:
Czekoladę drobno
posiekałam w misce. Kremówkę podgrzałam do wrzenia, zdjęłam z ognia i stopniowo dodawałam kawałeczki czekolady. Mieszałam do uzyskania
jednorodnej masy. w trakcie mieszania dodałam szczyptę chilli. Przestudziłam lekko i wmieszałam miękkie masło.
Blachę wyłożyłam folią spożywczą i przełożyć na nią masę czekoladową.
Warstwa nie powinna być grubsza niż 2 cm . Włożyłam do lodówki
Kiedy masa zesztywniała, uformowałam łyżką kulki o średnicy około 2cm, w każdą wcisnęłam po jednym daktylu i migdale, zalepiłam kulkę dokładnie i uformowałam ładny kształt kulki. Na koniec każdą kulkę obtoczyłam w wiórkach kokosowych, ułożyłam na półmisku i włożyłam do lodówki - do momentu podania dobrze jest trzymać je w lodówce.
pyszne, domowe słodkości :)
OdpowiedzUsuń