niedziela, 10 kwietnia 2016

muffiny orkiszowe z karobem i makiem

W poszukiwaniu zdrowych przepisów często sięgam do źródeł wegetariańskich i wegańskich. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, wiele przepisów roślinnych skrupulatnie eliminuje wszelkie produkty pochodzące od zwierząt, z miodem włącznie, przy jednoczesnym dość swobodnym używaniu cukru.
O ile miód czy jajka nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, to cukier biały tak, zdecydowanie, wystarczy obejrzeć film "Cały ten cukier". Cukier biały buraczany, czy cukier trzcinowy często uznawany za zdrowszy, oba rodzaje są równie szkodliwe; trzcinowy ma nawet wyższy indeks glikemiczny, czyli powoduje większy wyrzut insuliny.
Zadanie, które sobie postawiłam to zaproponowanie takich deserów, ciast, musów czy kremów, które będą słodzone alternatywnymi cukrami, nie obarczonych tak wysokim indeksem glikemicznym jak dwucukry, co więcej, mającymi dobroczynny wpływ na organizm. Ksylitol jest taką alternatywą, to cukier brzozowy, który może być stosowany nawet przez diabetyków, zapobiega próchnicy i ma działanie bakteriobójcze.
Innym zamiennikiem  może być melasa z karobu. Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. Drzewa karobu, zwanego również Chlebem Świętego Jana, rosną w krajach o ciepłym klimacie, w Europie w Grecji, na Sycylii czy Cyprze. Karob w proszku jest wykorzystywany jako substytut czekolady, a w postaci melasy jest doskonałym słodzikiem. Planując wypieki trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że melasa ma barwę i smak karmelu. Te właściwości sprawdziły się doskonale w muffinach orkiszowych z makiem.



    















Składniki:

na 18 muffinek

2 kubki* mąki orkiszowej, jasnej i ciemnej pół na pół
1/2 kubka płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 kubka oleju słonecznikowego
2/3 kubka jogurtu greckiego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
1/2 kubka melasy z karobu
1/4 kubka syropu z aloesu
4 łyżki maku niebieskiego
garść owoców suszonych, posiekanych - ja użyłam moreli i daktyli

2-3 łyżki borówki amerykańskiej ( opcjonalnie )

*kubek = pojemność 250ml











Jak zrobić:



1.   Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek - wyłóż każdy otwór papierową papilotką.
2.   W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki owsiane, mak, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli olej słonecznikowy, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy, potem melasę z karobu i syrop z aloesu.
3.   Dodaj mokre składniki do suchych, dobrze wymieszaj łyżką, nie mikserem. Posiekane bakalie lekko obtocz w mące, dodaj do ciasta, wymieszaj krótko. 
4.   Napełnij każdy z otworków do połowy wysokości - babeczki mocno urosną. Na wierzchu ułóż po kilka borówek. Piecz w 180'C przez 15 - 17 minut, do suchego patyczka.  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz