czwartek, 28 kwietnia 2016

3 - składnikowe ciastka owsiane fit

Teraz już na poważnie zaczynam liczyć kalorie. Widzę, że nie wychodzę dobrze na ocenianiu zawartości kalorycznej posiłków na oko. W efekcie nadmiar kalorii gromadzi się tu i ówdzie, a bieganie nie wystarcza, żeby spalić tę radosną beztroskę dietetyczną. Po tych przemyśleniach, szybko przygotowałam ciastka owsiane, żeby były pod ręką kiedy ogarnie mnie wilczy głód. Są zdrowe i bardzo w kategorii fit, jednak niebezpiecznie pyszne, co grozi pochłonięciem kilku za dużo na raz.
To bardzo szybki i łatwy wypiek, doskonały na śniadanie i do popołudniowej kawy.
Do zrobienia podstawowej wersji wystarczą trzy składniki, podaję również wariacje na temat, czyli jak zrobić z najprostszych ciastek owsianych ciastka daktylowe, makowe i czekoladowe.















Składniki:

na 12 ciastek

1 1/2 kubka płatków owsianych - może trochę więcej
2 średnie banany, rozgniecione widelcem na papkę
kilkanaście migdałów bez skórki, blanszowanych grubo posiekanych
szczypta soli

opcjonalnie:
kilkanaście daktyli posiekanych
2 - 3 łyżki maku
1 łyżeczka cynamonu
30g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej










Jak zrobiłam:

Wymieszałam rozgniecione banany z płatkami owsianymi i migdałami, i ze szczyptą soli na masę, którą można formować dłońmi. Jeżeli masa jest za rzadka (wszystko zależy od wielkości i konsystencji bananów), trzeba dodać trochę więcej płatków. Odstawiłam, żeby płatki napęczniały, na 10 minut. Uformowałam 12 placuszków, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekłam w 180'C przez 10 - 12 minut, aż się leciutko zarumieniły. Zostawiłam na blaszce do wystygnięcia.


Opcjonalnie:

Tę porcję masy można podzielić na trzy części, do jednej dodać posiekane daktyle, wymieszać, do drugiej mak i cynamon, do trzeciej posiekaną czekoladę. Uformować placuszki i piec jak poprzednio.












1 komentarz: