I tutaj taka dygresja, bardzo nie lubię przepisów, szczególnie na ciasta drożdżowe, w których podana jest dokładna ilość mąki, a w praktyce muszę jej użyć dwa razy więcej. Dlaczego nie zaznaczyć, że być może trzeba będzie ilość zwiększyć, żeby uzyskać odpowiednią, tu opisać jaką, konsystencję ciasta? Wiem z warsztatów, że większość gotujących korzysta z przepisów całkowicie im ufając, i jak przepis podaje 250g, to znaczy, że ma być właśnie tyle. Staram się uczyć i zachęcam, żeby gotując otworzyć głowę, myśleć o tym, co pieczemy i nie traktować receptury jak wyroczni, chociaż akurat na tym przepisie możecie się spokojnie oprzeć.
Bułki cynamonowe według Pistachio smakują wspaniale, cynamonowo aromatyczne, można je podpiec i jeść ciepłe, ja takie właśnie lubię najbardziej, z roztapiającym się masłem orzechowym i miodem.
składniki:
ciasto:
25g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
80g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
40g cukru
400g mąki pszennej TYP 450, 500, albo 550 plus trochę więcej do podsypywania
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka soli
1 jako, lekko rozbełtane
nadzienie:
80g miękkiego masła
80g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wierzch:
1 jajko rozbełtane
cukier brązowy do posypania
jak zrobić:
w jednej misce wymieszaj suche składniki: 400g mąki, 2 łyżeczki kardamonu i 1 łyżeczkę soli. W drugiej misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, odstaw na 5 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Wtedy dodaj przestudzone masło, jajko i cukier, wymieszaj. Wsyp suche składniki, wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, możesz odrobinę podsypać mąką, ale i tak zostanie luźne. Przykryj ciasto folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce i zostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut, do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki nadzienia zmiksuj na w gładką pastę.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt 40 x 50cm, Nadzienie rozsmaruj na połowie, mając szerszy bok prostokąta bliżej siebie. Złóż ciasto na pół, przykrywając połowę z nadzieniem tą drugą częścią bez nadzienia. Potnij otrzymany prostokąt ostrym nożem na 16 pasków. Każdy z nich zwiń spiralnie, a potem ze spiralnego paska uformuj ślimaka, wkładając końce pod spód, żeby ślimak się nie otworzył podczas pieczenia. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy między nimi - bardzo wyrosną.
Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania jeszcze na 30 minut. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp brązowym cukrem.
Piecz w 200'C przez 10-12 minut.
Faktycznie bardzo luźne ciasto, ale efekt obłędny, rozpływa sie w ustach, najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam :) I muszę robić kolejną porcję, bo ta została już pochłonięta :)
OdpowiedzUsuń