Upiekłam rzepę z ziemniakami w łupinach, doprawione cząbrem, solą i pieprzem cayenne, skropione oliwą virgin. Przygotowałam ciasto, na które przepis jest całkowitą improwizacją, bardzo udaną, z braku składników rzecz jasna, schłodziłam, rozwałkowałam, nałożyłam składniki nadzienia i upiekłam. To najprostsza tarta, doskonała na gorąco, ale też na zimno, następnego dnia. Jeżeli do tego samego ciasta dodacie odrobinę cukru, będzie doskonałą bazą dla słodkiego nadzienia., galette z nadzieniem owocowym na słodko jest równie dobre.
składniki:
ciasto:
1/4 kubka śmietany kremówki
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 kubka mąki orkiszowej
150g zimnego masła
odrobina lodowatej wody
nadzienie:
3-4 średnie ziemniaki, umyte, pokrojone w ćwiartki
1 duża rzepa biała, podłużna, pokrojona wzdłuż na szóstki
oliwa virgin
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
cząber, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
1 duża cebula, najlepiej czerwona, ja użyłam białej, pokrojona w cieniutkie plasterki
oliwa, 2-3 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
80-100g sera bursztyn startego na dużych oczkach, albo innego długodojrzewającego
1 jajko rozbełtane, do posmarowania brzegów galette przed pieczeniem
jak zrobić:
rzepę i ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obtocz w przyprawach i oliwie, skrop miodem, piecz w 180'C przez około 30 minut, aż warzywa lekko zbrązowieją i będą miękkie. Przed nałożeniem na galette, pokrój na mniejsze kawałki.
ciasto:
śmietanę połącz z sokiem z cytryny. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojona na drobne kawałeczki zimne masło, połącz szczypiąc palcami, aż uzyskasz ciasto o konsystencji kruszonki. Drobna kruszonka da ciasto delikatne, grubsza ciasto lekko rozwarstwiające się na płatki. Dodaj śmietanę i odrobinę wody i szybko zagnieć ciasto. Pamiętaj, tego ciasta się nie wyrabia zbyt długo. Włóż do lodówki na godzinę co najmniej, najlepiej na dwie.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i zupełnie miękka, w trakcie smażenia dodaj 2 łyżki cukru brązowego i szczyptę soli.
całość:
schłodzone ciasto rozwałkuj przez folię na kawałku papieru do pieczenia na placek o średnicy co najmniej 35cm. Przenieś ciasto razem z papierem na blaszkę do pieczenia. Teraz ułóż nadzienie, zostawiając margines około 4 -5cm - pierwsza warstwa to garść startego sera bursztyn, potem cebula, na cebuli ułóż kawałki rzepy i ziemniaków, posyp jeszcze raz serem. Załóż brzegi - zostawiony margines do środka, przykrywając częściowo nadzienie, nadmiar ciasta załóż w zakładki. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem i piecz w 180'C przez 35-40 minut, aż brzegi będą mocno złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz