Dzisiejsze ciasto jest lekkie, w formie babki, wygodnej do krojenia i podpiekania nawet w tosterze, do tego nie za słodkie. Wykonanie jest bardzo łatwe i dość szybkie, ale czas pieczenia stosunkowo długi.
składniki:
na formę 11 x 36cm
1/2 kubka miodu, najlepiej płynnego
150g brązowego cukru
125ml oliwy virgin
125ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka albo 4 małe
300g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
320g marchwi, startej na drobnych oczkach
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
1/2 kubka wiórków kokosowych ( opcjonalnie )
garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
cukier puder do posypania wierzchu ( opcjonalnie )
jak zrobić:
cukier i miód utrzyj z jajkami na puszystą masę, dodaj oliwę i olej, ubij bardzo dobrze mikserem. Dodaj wanilię i wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z sola, cynamonem i gałką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodaj marchew i jabłko, wymieszaj łyżką, wsyp orzechy i wiórki, rozprowadź dobrze w masie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w 180'C przez 65 - 70 minut, do suchego, wbijanego w sam środek patyczka.
Po upieczeniu, zostaw na kilka minut w formie, potem wystudź na kratce i posyp cukrem pudrem.
Bananowe na śniadanie to już klasyk,więc marchewkowe mnie intryguje i z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzisiaj sobie podpiekłam kawałek i posmarowałam masłem orzechowym, niebezpiecznie dobre niestety :)
UsuńA do śniadania pasuje herbatka zaparzona na zdrowej wodzie - my mamy filtr redox fitaqua, który daje wodę wspierającą zdrowie - woda ta odkwasza organizm.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :)
OdpowiedzUsuńJednak nie wiem ile to "pół kubka" miodu?:) Mogłaby Pani podać precezyjną ilość? W gramach,ml,lyżkach?:)
Dziekuje!
Kubek to średnio pojemność 240ml. Jeżeli przepis podaje taką ilość, czyli np kubek, to wsypujemy albo wlewamy obojętnie co, mąkę czy miód, nie chodzi o wagę tylko o objętość. Jeżeli miód nie jest płynny, najlepiej go podgrzać lekko, żeby się rozpuścił i wlać do kubka, odmierzyć 1/2. Mam nadzieję, ze to pomogło :) Pozdrawiam Maja
UsuńA ciasto wychodzi wspaniale! Polecam ten przepis :)
UsuńTak też sądziłem.
UsuńZapytałem tez dlatego, że reszta składników jest w gramach, a tutaj nagle pół kubka, a wiadomo kubki mają różną objętość :)
Dedukując więc- potrzebne będzie ok 120 g miodu :)
tak, dokładnie:) czasami podaję ilość w kubkach kiedy odmierzanie co do grama nie jest ważne, a tak jest z miodem, trochę mniej czy więcej, nie wpłynie to na jakość ciasta.
Usuń