wtorek, 10 października 2017

chałka dla każdego

Chałka dla każdego? Bo to bardzo prosty i szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi.  Chałka upieczona według niego wychodzi z pieca wyrośnięta, lekka, puszysta i maślana, chociaż nie ma w niej ani grama masła.
Chałka to żydowskie drożdżowe pieczywo szabasowe, ma specjalne znaczenie religijne.
A dla mnie to pieczywo wyjątkowe, to smak dzieciństwa, smak maślanej bułki z kruszonką rozpływającej się w ustach, ze lśniącą rumianą skórką, pachnąca mlekiem i masłem...
Moja chałka smakuje trochę inaczej, jest mniej maślana, a to dlatego, że ciasto zrobione jest na oleju. Inaczej, ale nie gorzej, jest mięciutka i delikatna, trochę mniej kaloryczna i lżejsza.
Nie wiem jak Wy, ja lubię chałkę z masłem i konfiturą, ale też z masłem i pasztetem, i obie wersje są doskonałe. Chałka opieczona jest też świetnym pieczywem do kremu warzywnego.






















składniki:

2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 kubek ciepłej wody
4 kubki mąki pszennej
2 duże łyżki cukru
7 żółtek ( białka zostaw na później )
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju słonecznikowego
sezam albo mak do posypania



jak zrobić:

w małej miseczce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, dodaj szczyptę cukru, wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut, żeby zaczęły pracować - aż pojawi się pianka na powierzchni.
 W dużej misce drewnianą łyżką wymieszaj  mąkę z żółtkami, cukrem, solą i olejem. Dodaj rozczyn drożdżowy do mąki, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyłóż na blat wysypany lekko mąką, wyrabiaj ręką przez około 10 minut; jeżeli ciasto jest zbyt kleiste, podsypuj małymi ilościami mąki.
Kiedy ciasto będzie gładkie, przełóż do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 godziny, aż podwoi objętość.
Wyłóż ciasto na blat, uderz pięścią, żeby je odgazować, podziel na trzy równe części.
Uformuj wałeczki o długości około 40 - 44cm, połącz palcami wszystkie trzy na jednym końcu, spleć jak warkocz, ściskając palcami wszystkie trzy na drugim końcu połącz je. Możesz pleść chałkę na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie będziesz mieć problemu z przenoszeniem na blachę.
Uformowaną gotową chałkę przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30-45 minut, żeby wyrosła ponownie.
Piekarnik rozgrzej do 180'C. Wierzch chałki posmaruj zostawionym białkiem, najlepiej pędzelkiem silikonowym, posyp sezamem albo makiem.
Piecz w 180'C przez 20 - 25 minut, aż będzie złocista na wierzchu. Wystudź przed krojeniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz