sobota, 28 października 2017

ciasto buraczano imbirowe

Już chyba wszyscy, nawet ci o najbardziej tradycyjnych upodobaniach kulinarnych, pokochali słodkie ciasta z surowymi warzywami. Marchewkowe to dzisiaj klasyk, nikogo nie trzeba do niego przekonywać, czekoladowo burczane podobnie, ma rzesze wielbicieli. Jestem pewna, że podobnie będzie z buraczano imbirowym.
Burak to moje ulubione warzywo, w ciastach sprawdza się doskonale, podobnie jak marchew, daje jednak zupełnie inny smak i teksturę. Dodanie warzyw sprawia, że ciasta długo zachowują świeżość i wilgotność.
Połączenia buraka z imbirem to kolejne odkrycie, bardzo trafiona kombinacja, inspiracja, już nie pierwsza, pochodzi z bloga David'a Lebovitz'a, mojego ulubionego bloggera. Ciasto wykończyłam masą z białego serka Twój Smak, wanilii i cukru pudru, całość jest doskonała, dziękuję David.
















składniki:

na blaszkę kwadratową 20x20cm

100g kandyzowanego imbiru, pokrojonego na małe kawałki
200g mąki pszennej
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
270g surowego buraka, startego na tarce o grubych oczkach
skórka starta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
2 duże jajka o temp. pokojowej
60g jogurtu greckiego
125ml oleju słonecznikowego

masa:

160g białego serka typu Philadelphia, ja używam

Twój Smak
150g cukru pudru, przesianego
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
70ml śmietany kremówki 30%








jak zrobić:

w misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj starte buraki, skórkę z pomarańczy, orzechy i imbir, ale nie mieszaj jeszcze.
Osobno wymieszaj jajka, jogurt i olej słonecznikowy, wylej na suche składniki, wymieszaj łyżką. 
Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180'C przez około 40-50 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika, zostaw w blaszce przez około 30 minut, potem wyjmij na kratkę i wystudź do końca. 
Ubij biały serek mikserem, aż będzie gładki, dodaj cukier, ubijaj, potem śmietanę i wanilię, ubijaj jeszcze przez 1 minutę na wysokich obrotach, żeby masa trochę zgęstniała. Pokryj nią wierzch ciasta, równo rozprowadź, masa zesztywnieje po 2-3 godzinach prawie całkowicie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz