niedziela, 8 października 2017

Gazpacho tipico de Cordoba

Salmorejo, czyli kordobańska odmiana gazpacho, to jedna z łatwiejszych i jednocześnie smaczniejszych kremowych zup. Wystarczy pięć - sześć podstawowych składników i doskonała zupa gotowa.
Nie jest to, co prawda, zupa rozgrzewająca....wiem, wiem, jesień szaleje za oknami, ale dopóki świeże i dojrzałe pomidory kuszą na ryneczkach korzystajmy z tych pachnących słońcem, takie najzdrowsze i najlepsze. Kiedy ich zabraknie, z powodzeniem można do gazpacho czy salmorejo użyć pomidorów w puszce.
Jestem fanką jednej i drugiej zupy, gazpacho i salmorejo.
Tradycyjne gazpacho, z ogórkiem i papryką, jest bardzo orzeźwiające i odświeżające, najlepsze latem. Salmorejo chociaż też podawane na zimno, jest bardziej gęste i kremowe i jesienią, kiedy słońce jeszcze lekko przygrzewa, jest świetnym, lekkim ale sycącym daniem, i chociaż zimne, jest otulające i bardzo przyjemne. Do przyrządzenia go wystarczą pomidory, czosnek, oliwa, czerstwy chleb i, składnik niezbędny, ocet sherry czy ocet z czerwonego wina, miksujemy i zupa gotowa.
















składniki:


1kg pomidorów bez skórki
300g czerstwego chleba, najlepiej wiejskiego, połamanego na kawałki
250ml oliwy virgin
sól, pieprz
2 duże ząbki czosnku
ocet sherry, ocet z czerwonego wina - ilość w zależności od upodobań, 1-2 łyżki
2 jajka ugotowane na twardo
szynka serrano, drobno pokrojona

jak zrobić:

do blendera wlej oliwę, 1-2 łyżki octu, wrzuć kawałki chleba, żeby się lekko namoczyły.  Po kilkunastu minutach dodaj pokrojone na grube kawałki obrane ze skórki  pomidory, wsyp sól i pieprz i dodaj grubo pokrojone ząbki czosnku. Pod koniec miksowania dodaj 1 grube pokrojone jajko. Zblenduj na bardzo kremową konsystencję. Wstaw do lodówki, najlepiej na kilka, 2-3 godziny, aż się schłodzi i zgęstnieje. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, możesz lekko rozrzedzić odrobiną lodowatej wody. 
Rozlej zupę do szklanych naczyń albo miseczek, podawaj posypaną posiekanym jajkiem na twardo i kawałkami szynki ( możesz też je podać osobno, w osobnych miseczkach ).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz