Do babki dyniowej dodałam mnóstwo świeżych daktyli, które pasują do niej doskonale i dzięki którym babka ma dużo naturalnej słodyczy, cukru można użyć zdecydowanie mniej, mniej niż podaję w przepisie i składnikach.
składniki:
na 2 małe formy prostokątne ( keksówki ) o wymiarach 13 x 26cm
400g pulpy dyniowej ( 1/2 małej dyni )
150g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/3 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
duża szczypta soli
1 kubek oleju słonecznikowego
1 1/4 kubka cukru trzcinowego
skórka starta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100g świeżych daktyli, bez pestek, pokrojonych
jak zrobić:
przygotuj pulpę dyniową: odkrojony kawałek dyni pokrój na łódki, z każdej usuń część wewnętrzną z pestkami, zostaw miąższ. Wierzch nasmaruj olejem słonecznikowym, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C aż dynia po nakłuciu będzie miękka. Wystudź, łyżką wyjmij miąższ. Zblenduj na papkę.
Mąki wymieszaj z solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mikserem ubij jajka z cukrem aż będą białe. Wlewaj powoli olej, dalej miksuj, na końcu dodaj pulpę dyniową i skórkę stratą z pomarańczy, wymieszaj dokładnie. Porcjami wsypuj sypkie składniki do mokrej masy, mieszaj po każdej dodanej porcji.
Na końcu wsyp posiekane orzechy i pokrojone daktyle, wymieszaj łyżką.
Masę wyłóż do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, możesz na wierzchu ułożyć połówki orzechów jako dekorację, piecz w 180'C przez około 50 - 55 minut, do suchego patyczka,
patyczek wkłuwaj w sam środek. Przed podaniem wystudź całkowicie.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)