składniki:
na kwadratową formę 20cm x 20cm
240g płatków owsianych
70g rodzynek
50g mielonych migdałów
garść świeżych daktyli bez pestek
20g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli
90g miodu
130g masła orzechowego
40g oleju kokosowego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
polewa:
35g kakao
30g oleju kokosowego
80g miodu
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
Jak zrobić:
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól, rodzynki, daktyle i migdały, zblenduj na średnio gładką masę, mogą w niej zostać grubsze cząstki. Masło orzechowe, miód, i olej kokosowy podgrzej w rondelku mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
Rozpuszczone składniki wlej do mieszaniny płatków z dodatkami, wymieszaj dobrze, aż uzyskasz kleistą masę. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką, żeby wierzch był całkowicie gładki.
Składniki na polewę wymieszaj w garnuszku i delikatnie podgrzewaj mieszając, ale tylko do momentu, kiedy się dobrze połączą. Polewę wyłóż na ciasto, rozprowadź na całej jego powierzchni.
Najlepiej odczekaj 2-3 godziny, żeby polewa zgęstniała. Pokrój w kwadraty albo prostokąty.
No Maja, znowu wymiatasz 😀
OdpowiedzUsuńAśka, tak? ale jest rewelacyjne, no i FIT :) dzięki :)
Usuń