niedziela, 26 sierpnia 2018

perskie rurki migdałowe

Słodkości bliskowschodnie są wyjątkowe, pachnące aromatem różanym albo pomarańczowym, chrupiące, a przede wszystkim bardzo słodkie. W większości bazą jest ciasto filo, cienkie jak pergamin, bardzo delikatne i zupełne bez smaku, ciasto, które koniecznie trzeba natłuścić masłem, żeby się nie kruszyło i nabrało pięknego złocistego koloru w czasie pieczenia, trzeba też nasączyć słodkim aromatycznym syropem, bo samo nie zawiera ani grama cukru.
Moje ulubione desery bliskowschodnie to KLIK: baklawa z nadzieniem pistacjowym, marokańskie KLIK: ciasto wąż - M'hanncha, i perskie rurki z nadzieniem migdałowym.
Uwaga: z mojego doświadczenia płynącego z prowadzenia warsztatów wynika, że nie wszyscy wiedzą, co to jest to ciasto filo, czy je można kupić, czy trzeba samodzielnie robić...ja kupuję gotowe, można je dostać w każdym supermarkecie, też we wszystkich sklepach - kuchniach świata, czy w sklepach internetowych z produktami arabskimi.















składniki:

na 12 rurek

nadzienie:
200g mielonych migdałów
100g masła roztopionego
130g drobnego cukru
3 łyżki wody różanej
2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 2 limonek
skórka otarta z 1 pomarańczy

6 arkuszy ciasta filo, przeciętych na pół

cukier puder do posypania






jak zrobić:

migdały, masło, cukier, wodę różaną, cynamon i skórkę otartą z cytrusów umieść w misce, dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gęstą masę. 
Przekrojone arkusze ciasta filo ułóż przed sobą poziomo. Nadzienie podziel na 12 porcji. Każdą rozwałkuj w dłoniach na kiełbaskę o długości około 9-10cm i grubości 2cm, ułóż ją po środku arkusza, wzdłuż dłuższego brzegu. Boki ciasta załóż do środka, rolując ciasto od siebie. Gotowe rurki - cygara układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe rurki posmaruj z wierzchu roztopionym masłem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180' przez około 25 minut, aż się przyrumienią.
Kiedy lekko przestygną, posyp cukrem pudrem.








2 komentarze: