poniedziałek, 21 stycznia 2019

włoska tarta krucha z kremem czekoladowym

Kuchnia włoska jest bogata w słodkości i lubię je chyba wszystkie, bez wyjątku. Na warsztatach z kuchni włoskiej klasyczny deser tiramisu niezmiennie cieszy się ogromną popularnością, podobnie zabaglione, bardzo słodki i lekko alkoholowy ciepły włoski kogel mogel.
A ja odkrywam kolejne włoskie słodkie cuda. Moją ostatnią rewelacją jest krucha tarta z kremem czekoladowym.
Wszystko jest w niej inne, nawet kruche ciasto robi się inaczej. Krem czekoladowy z gorzkiej czekolady pozostaje lekko wilgotny jeszcze długo po upieczeniu, wspaniała tarta, lekka i wyjątkowo efektowna.






















składniki:

na formę do tarty o średnicy 25cm


ciasto kruche:

250g mąki pszennej TYP 500
125g miękkiego masła
3 żółtka
100g cukru
skórka z 1 cytryny

krem czekoladowy:
150g czekolady gorzkiej dobrej jakości
120g cukru
1 jajko
50ml śmietany kremówki 30%
1 cukier wanilinowy albo cukier z naturalną wanilią






jak zrobić:

ciasto kruche:

do mąki dodaj miękkie masło, żółtka i cukier, potem skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki i wyrób ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. 

W kąpieli wodnej, czyli misce umieszczonej na garnku z wodą na dnie, podgrzewanym na małym ogniu, rozpuść czekoladę. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Śmietankę wymieszaj z cukrem waniliowym. Rozpuszczoną czekoladę przestudź, dodaj do niej jajko ubite z cukrem i śmietkę, wymieszaj na gładki krem. Krem powinien być jednolity i miękki.

Wychłodzone ciasto podziel na części, 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep spód formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód wyłóż krem. Mniejszą część ciasta rozwałkuj, potnij na 2cm paski i ułóż a nich kratkę na kremie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 30 minut, aż będzie lekko złocista. Możesz posypać cukrem pudrem.





1 komentarz: