piątek, 25 stycznia 2019

pączki z konfiturą z róży, idealne

Nie przepadam za pączkami, albo raczej nie przepadałam, do dzisiaj, dopóki nie zrobiłam tych właśnie. Teraz pączki, ale tylko te, moje, domowe, to ulubione ciastko.
Pączki kojarzyły mi się z nudnym, często suchym ciastem, szukaniem w środku małego kleksa nadzienia.
A przecież mogą być takie jak te, maślane, pachnące, puszyste i delikatne, szczególnie tuż po usmażeniu, i jeżeli dodamy do nich  konfiturę z róży, zdecydowanie moje ulubione nadzienie w pączkach, i to dużo, mówimy wtedy o pączku idealnym. Jeżeli wolicie nadzienie kwaśniejsze, polecam powidła śliwkowe.
Przepis jest w miarę łatwy, sprawdzony, wszystko się udaje znakomicie. Jest tylko jeden problem, można je jeść bez umiaru, pierwszego nawet nie poczułam...
























składniki:

na około 15 sztuk - dużych pączków

500g mąki plus trochę do podsypania
25g świeżych drożdży
10 żółtek
100g masła roztopionego i lekko przestudzonego
110g cukru
1 kieliszek spirytusu albo wódki
około 100g konfitury z róży albo powideł śliwkowych

około 1kg smalcu do smażenia

lukier ( opcjonalnie ):
2 kubki cukru pudru
sok z cytryny
gorąca woda
odrobina mleka





jak zrobić:

przygotuj rozczyn: drożdże rozpuść w 100ml ciepłej wody z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru ( mąka i cukier na rozczyn dodatkowo ). Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. 
Żółtka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Masło roztop i przestudź.
Do miski wsyp mąkę, po środku zrób dołek, wlej rozczyn, lekko wymieszaj, teraz żółtka z cukrem i masło, połącz z resztą. Dodaj wódkę, wymieszaj, lekko obsyp mąką, wyrób ciasto; wyrabiaj przez około 10 minut, jeżeli będzie się bardzo kleiło, obsyp odrobiną mąki i wyrabiaj. Kiedy będzie idealnie odchodziło od ścian miski, wyłóż na blat i jeszcze chwilę wyrabiaj.
Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, ciasto podwoi objętość.
Wyłóż na blat wysypany mąką, delikatnie rozwałkuj na placek o grubości 0.5 - 0.7cm. Wytnij krążki o średnicy 10-11cm, nałóż nadzienie po środku, zlep dokładnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia na około 60 minut; nie zapomnij o przykryciu pączków. Pączki nie podwoją objętości, ale znacznie urosną.
Rozgrzej dobrze tłuszcz, powinien mieć temperaturę 180', smaż, aż będą mocno rumiane z obu stron.
Możesz posypać cukrem pudrem albo przygotować lukier; rozetrzyj cukier z odrobiną mleka, soku z cytryny i gorącej wody, aż będzie gładki i miał konsystencję gęstej śmietany.  





Ten przekrojony pączek jest jeszcze ciepły, pod naciskiem noża stracił kształt.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz