Dzisiaj trudno sobie wyobrazić życie bez bananów, to najlepsza przekąska dla sportowców, aktywnych fizycznie, dzieci, dla nas wszystkich, są one też świetną bazą do wypiekania dietetycznych ciasteczek czy chlebków, a te drugie są doskonałe jako pieczywo śniadaniowe.
Banany, i to jest bardzo ważne, do pieczenia chlebka powinny być bardzo dojrzałe, ze skórką pokrytą brązowymi plamkami, użycie niedojrzałych bananów może spowodować kruszenie i pękanie ciasta.
Ja robię mój chlebek bez białego cukru, z dodatkiem wyłącznie naturalnych, dobrych składników, i takie pieczywo podpiekam w tosterze, a jeszcze ciepłe smaruję masłem orzechowym i dodaję odrobinę miodu. I takie śniadanie lubię chyba najbardziej.
składniki:
forma 25-26cm x 12-13cm
1/3 kubka stopionego oleju kokosowego, oliwy virgin, albo innego dobrego oleju roślinnego, najlepiej organicznego
1/2 kubka syropu z agawy albo syropu klonowego
2 łyżki mielonego lnu - wersja wegańska/ albo 2 jajka
2 duże bardzo dojrzałe banany, albo 3 mniejsze, rozgniecione na papkę
1/4 kubka mleka kokosowego
1 jabłko, obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/2 - 3/4 kubka posiekanych daktyli, orzechów włoskich, pekanów, moreli suszonych...
1 3/4 kubka mąki, najlepiej orkiszowej, ja użyłam mąki orkiszowej TYP 700
jak zrobić:
w dużej misce ubij olej z syropem z agawy albo klonowym, dodaj mielony len, a potem papkę z bananów, starte jabłko i mleko kokosowe.
Dobrze wymieszaj, dodaj wanilię, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
Weź dużą łyżkę, dosypuj mąkę, cały czas mieszając łyżką, żeby mąkę dobrze rozprowadzić w mokrej masie. Dodaj posiekane orzechy i owoce suszone, wmieszaj je w masę.
Rozgrzej piekarnik do 170'.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej mokrą masę, jest raczej płynna, nie przejmuj się tym, stężeje w miarę pieczenia.
Ja ułożyłam na wierzchu plastry banana.
Piecz około 60 minut, aż wierzch będzie rumiany, a włożony patyczek całkowicie suchy.
Po upieczeniu zostaw w foremce na 10 minut, a potem przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
UWAGA: kubek to 250ml.
Mieszanie ciasta jest w miarę delikatne, wystarczy je robić trzepaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz