Warzywa, teraz też owoce, ale warzywa od zawsze, to podstawa mojej diety. Kocham wszystkie bez wyjątku, jedne bardzo bardzo, drugie troszeczkę mniej, ale wszystkie kocham. Ciągle z nimi eksperymentuję, wymyślam nowe sposoby przyrządzania, ale najbardziej, od zawsze, lubię te arabskie.
Arabowie wiedzą jak używać przypraw. Warzywa smakują niezwykle, zupełnie inaczej niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. W tej kuchni dodaje się do nich cynamon, gałkę muszkatołową, sumak, kolendrę czy kumin. Brukselka według Samar Khanafer, z niewielkimi modyfikacjami, tak właśnie smakuje, egzotycznie, świeżo, obłędnie. A do tego, obróbka termiczna jest krótka, warzywo nie zdąży stracić przyjemnej twardości, a przede wszystkim wartości.
Składniki:
400-500g brukselki
2 średnie cebule czerwone, obrane i pokrojone w piórka
1 pomarańcza, bardzo dobrze umyta albo sparzona
1/2 kubka płatków migdałowych
1/2 łyżki kolendry w kulkach uprażonej
garść świeżej kolendry
szczypta cynamonu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki płatków chilli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić:
zetrzyj skórkę z 1/s pomarańczy, wyciśnij z niej sok, zachowaj drugą połówkę, obierzesz ją ze skórki, usuniesz białe błony i pokrosz na ładne kawałki, dodasz do brukselki później. Wymieszaj sok i skórkę z oliwą i przyprawami; uprażoną kolendrę rozetrzyj w moździerzu, czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Brukselki umyj, oczyść, przekrój na połówki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wylej dressing do naczynia dokładnie polewając warzywa, potem wymieszaj jeszcze łyżką, żeby je dokładnie obtoczyć. Piekarnik rozgrzej do 200', wstaw brukselkę i piecz przez 5 minut. Wyjmij, posyp płatkami migdałów i cebulą, dodaj kawałki pomarańczy, piecz jeszcze przez 5 minut. Posyp posiekaną kolendrą i podawaj, dobra na gorąco i w temperaturze pokojowej.
Do marchewki po arabsku przekonała się całą moja rodzina 😊 Może teraz czas na brukselkę po libańsku. Bardzo zachęcający przepis.
OdpowiedzUsuń