sobota, 21 listopada 2020

Wąż z ciasta phyllo z nadzieniem ze szpinaku i fety, danie wegetariańskie

 Czasami moja lodówka, choć wypełniona po brzegi, jest dla mnie nie lada wyzwaniem. Trochę tego czy tamtego, ale stworzenie z tych produktów sensownego dania czy posiłku nie będzie łatwe. W takiej sytuacji, na szczęście rzadko się zdarza, sięgam po zamrożone gotowe ciasto filo. Lubię je, bo jest delikatne, nietłuste, używam go często na warsztatach z kuchni arabskiej czy greckiej. Świetnie się sprawdza zarówno w potrawach wytrawnych jak i deserach. Nie spotkałam jeszcze nikogo komu nie smakowałoby to ciasto zawijane z dobrym nadzieniem, a zawijać można różnorako, układać warstwami i kroić, składać w trójkąty czy też zwijać rulon, a potem w spiralę. Dzisiaj wybrałam ten ostatni.

Nie jestem zadowolona ze zdjęć, widać na nich za duże nagromadzenie ciasta w niektórych miejscach, co wynika z za małej ilości nadzienia. W przepisie zwiększyłam proporcje, ilość powinna być idealna na jedno duże opakowanie ciasta filo.

A właśnie, gdzie je kupić? Jest dostępne w supermarketach, znajdziecie je tam, gdzie leży ciasto francuskie, które, tak przy okazji, też jest doskonałe do tego rodzaju wypieków; wybierajcie jednak dobre ciasto, powinno zawierać masło.




















składniki:

na okrągłą blaszkę do tarty o średnicy około 20cm


1 opakowanie ciasta filo albo francuskiego

600-700g świeżego szpinaku, umytego

2 średnie cebuli

4-5 ząbków czosnku

1 opakowanie sera bryndza

1 opakowanie greckiej fety

1 opakowanie sera ricotta

1 papryka czerwona, bez gniazda nasiennego

2 papryczki chili

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka przyprawy sumak - opcjonalnie

1 łyżeczka kuminu mielonego - opcjonalnie

1 pęczek natki pietruszki, posiekany

oliwa do smażenia


masło klarowane roztopione do posmarowania ciasta filo




jak zrobić:

na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i papryczkę chili pokrojone drobno, delikatnie smaż, po chwili dodaj paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż będą delikatnie złociste, dodaj grubo przesiekany szpinak, porcjami, smaż, aż odda wodę. W trakcie stopniowo dodawaj przyprawy, mieszaj, próbuj i dodawaj więcej albo mniej według uznania. Wrzuć pokruszone sery, natkę pietruszki, wymieszaj tak, żeby masa była zwarta ale nie przesuszona. Gdyby była trochę zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, wymieszaj.

Zrób miejsce na blacie, potrzebujesz około 1.5 - 1.7metra. Przygotuj blaszkę - wyłóż ją papierem do pieczenia. Na wolnym blacie rozłóż arkusze ciasta - całe opakowanie - na długości ok. 1.5 metra tak, żeby arkusze zachodziły na siebie, a prostokąt miał wymiary 1.5m x 0.6metra. Posmaruj całość cienko roztopionym masłem przy pomocy pędzla silikonowego, zostawiając margines ok. 5cm z każdej strony. Na powierzchni pokrytej masłem nałóż równomiernie nadzienie. Teraz zwiń ciasto, stojąc przodem i mając szerszy brzeg przed sobą. Nie ściskaj, po prostu zwiń w rulon, będziesz musiał(a) przesuwać się wzdłuż ciasta. Teraz skręć rulon w spiralę, przenieś ją do blaszki. Posmaruj wierzch masłem klarowanym, piecz w 180' przez około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawaj ciepłe, najlepiej z sałatką z pomidorami, czerwona cebulą, ogórkiem zielonym i awokado, z dressingiem vinaigrette.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz