sobota, 28 listopada 2020

Podpłomyk z batatów i pesto rosso, bezglutenowy i wegański

Wszyscy lubimy pizzę, podpieczony krążek ciasta z dodatkami. Każdy kraj czy region ma swoje placki, znamy te indyjskie, jest ich całe mnóstwo, ukraińskie, afrykańskie, arabskie czy greckie... kiedyś zrobię przegląd wszystkich placków, które znam. My też mamy placki, są równie dobre. To podpłomyki, czyli rodzaj płaskiego placka, może być z drożdżami, wtedy trochę bardziej wyrośnięty, albo bez, płaski i chrupiący.

Dzisiejszy placek jest podpłomykiem warzywnym z dodatkiem mąki gryczanej. Taki placek najlepiej smakuje z gęstym sosem albo z pesto, a na wierzchu z warzywami i serem mozzarella, w wersji wegańskiej może to być parmezan wegański. Prosty przepis, wystarczy upiec batata, zblendować albo rozgnieść na papkę, dodać mąkę, szybko zagnieść ciasto, a potem z niego uformować placki. Podpiec, a na nich układać, co kto lubi. Dietetyczne, lekkie i bardzo zdrowe danie, można je jeść z czystym sumieniem.












składniki:

na 3 średnie placki


podpłomyk:

2 średnie bataty - po upieczeniu, obraniu ze skórki i zblendowaniu na puree ok. 1 kubek masy

1 kubek mąki gryczanej, pus więcej jeżeli trzeba

szczypta soli


pesto rosso:

1 słoik suszonych pomidorów, odsączonych

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 kubek liści bazylii

1/4 kubka orzeszków pinii

3 papryczki chilli

1/3 kubka parmezanu vege albo zwykłego

1/3 kubka oliwy virgin


parmezan vege:

6 łyżek płatków migdałowych

4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

szczypta kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

szczypta soli


kawałek świeżej cukinii, cienkie plasterki

listki bazylii









jak zrobić:

rozgrzej piekarnik do 190', umyte bataty zawiń w folię aluminiową, piecz przez około 20 minut albo aż przy nakłuciu widelcem będą miękkie. Wystudź, obierz ze skórki i zblenduj albo rozgnieć na papkę. Dodaj szczyptę soli i tyle samo ile masz pulpy z batata, czyli około 1 kubek mąki gryczanej, szybko wymieszaj, ja wyrobiłam delikatnie dłonią, ciasto na gładkie, jeżeli trzeba dodaj więcej mąki. Podziel ciasto na 3 części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, z każdej części uformuj dysk, a potem dłońmi na papierze uformuj placek. Piecz w 180' przez około 15 minut, około, bo to zależy od grubości placka, musisz kontrolować, placek powinien być lekko złocisty i sztywny. 


pesto:

zblenduj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy, potem pomału podlewaj oliwą, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję (luźnej pasty). Dopraw solą i pieprzem. Pesto możesz przechowywać w słoiku do tygodnia, najlepiej wierzch zalany oliwą.


parmezan:

wszystkie składniki zblenduj na gruboziarnistą mąkę.

Wyjmij upieczony placek, przewróć go, posmaruj stronę upieczoną pesto, ułóż plastry cukinii, skrop oliwą, możesz już posypać odrobiną parmezanu. Po wyjęciu posyp parmezanem jeszcze raz i udekoruj listkami bazylii.











2 komentarze:

  1. pyyyszne!!zrobilam i jestem zachwycona!bede robic czesciej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za opinię! Cieszę się i zapraszam po więcej przepisów! Pozdrawiam Maja

      Usuń