sobota, 28 maja 2022

Castagnole - włoskie mini pączki z Nutellą, historia Nutelli i przepis na domową Nutellę

 Castagnole to po włosku kasztany, bo te małe pączki są wielkości kasztanów. Włosi najczęściej jadają je w czasie Karnawału, ale nie tylko. A ja proponuję zrobić je jako deser do weekendowej kawy. 

Kasztanki smakują wanilią i cytryną, są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Środek wypełniony orzechowym kremem dodaje pączkom cudownego smaku, sama Nutella jest doskonała, a Włosi ją uwielbiają. Wypełnia się nią tarty, dodaje do deserów, jest obecna we włoskim cukiernictwie niemal od II wojny światowej, kiedy to czekolada była towarem deficytowym. Europa zniszczona przez wojnę nie mogła sobie pozwolić na jej produkcję. Próbowano więc bardziej ekonomicznie wykorzystać jej zasoby, i tak cukiernicy z Turynu wpadli na pomysł, żeby dodawać do czekolady drobno posiekane orzechy laskowe, co zwiększało jej objętość. Tak powstała GIANDUJA. To nie koniec historii Nutelli, w 1946 roku cukiernik Pietro Ferrero opracował przepis, w którym połączył kakao z orzechami, były to bloki czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero kilka lat później powstała bardziej kremowa wersja tego przysmaku nazywana wówczas Supercrema. Nazwa Nutella powstała 13 lat później za sprawą syba Pietro Ferrero - Michele, który udoskonalił Supercrema i stworzył bardzo kremową i aksamitną jego wersję, powstał wówczas pierwszy słoik Nutelli. Nazwa składa się z dwóch członów, pierwszy to orzech z języka angielskiego, a drugi to z łacińskiego "elle', co znaczy słodki. Taka nazwa miała większy potencjał marketingowy, była czytelna w całej Europie.

Fabryka rodziny Ferrero znajduje się na przedmieściach miasta Alba, to pilnie strzeżona forteca, produkuje się w niej, oprócz Nutelli, Tic Tac, Mon Cheri i Kinder. Michele Ferrero zmarł w 2015 roku i do tego czasu był najbogatszym Włochem. Nic dziwnego, słoik Nutelli jest sprzedawany na świecie co 2.5 sekundy. Do Polski Nutella trafiła dopiero w 1994 roku, uwierzycie?

Mimo takiego sukcesu tego kremu nie wszyscy lubią Nutellę, dla wielu jest niezdrowa, dla innych zbyt słodka. Poniżej podaję przepis na domową Nutellę dla tych wszystkich, którzy wolą ją zrobić samodzielnie i po swojemu.

2 kubki orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek cukru pudru 
1-2 łyżki oleju słonecznikowego
1/3 kubka mleka kokosowego

Upraż orzechy na patelni albo blaszce w piekarniku. Potrzyj w bawełnianej ściereczce, najlepiej ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się części łupinek. Zmiel orzechy na grubą mąkę. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Do orzechów dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, potem kakao, cukier puder, olej i mleko kokosowe. Całość dobrze zmiksuj. Przygotuj ładny słoik, przełóż do niego Nutellę. Ilość cukru możesz regulować w zależności od upodobań. 

A teraz przepis na włoskie castagnole...





















Składniki:

na 10-12 sztuk

210g mąki pszennej

60g cukru plus więcej do posypania

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

2 duże jajka

1 cytryna - skórka otara

50g miękkiego masła

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nutella

olej rzepakowy albo słonecznikowy do smażenia

jak zrobić:

wszystkie składniki na ciasto, za wyjątkiem Nutelli, włóż do miski, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.

Uformuj gruby wałek ok.2.5-3cm średnicy, potnij go na kawałki wielkości dużego kasztana. Rozpłaszcz każdy, na środek nałóż łyżeczkę Nutelli, zaklej kulkę. 

Nalej olej do garnka, rozgrzej go dobrze, powinien mieć 180' albo puszczać bąbelki przy włożeniu trzonka drewnianej łyżki, smaż aż będą mocno złociste. Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, potem, jeszcze ciepłe obtocz w cukrze.

 




2 komentarze: