Zawsze warto mieć w zamrażalniku opakowanie albo dwa dobrego ciasta francuskiego. Dobrego, czyli z masłem, żaden inny niż masło tłuszcz nie powinien być używany w cieście francuskim. I całe szczęście, że miałam, bo jak zwykle musiałam szybko przygotować coś na wieczór, i jak zwykle miałam warzywa czekające na wykorzystanie.
Wczoraj prowadziłam warsztaty dla polskiej firmy mleczarskiej, z użyciem ich produktów, która, nie dość, że zachęciła mnie do kupowania produktów tej właśnie marki, to obdarowałam nas pudłami darów. Sery, śmietany, mleko zsiadłe no i masło, a wszystko najwyższej jakości i świeżutkie. To mnie natchnęło. Z ich właśnie sera wiejskiego i śmietany zrobiłam krem na spód tarty, bo świetnie mi się komponował z botwiną króciutko i delikatnie przesmażoną na oliwie. Cała kompozycja prosta i bezpretensjonalna, i taki właśnie sposób na letnią tartę polecam. Jeżeli nie lubicie gotowego ciasta, ja też nie przepadam, ale czasami ratuje mi życie, możecie, oczywiście, zrobić ciasto francuskie sami. A tak w ogóle, klasyczne ciasto kruche też się sprawdzi, całą tarte można zrobić na tej samej zasadzie, tylko spód polecam krótko podpiec przed nałożeniem nadzienia, żeby nie powstał zakalec.
Składniki:
na podłużną formę
(nie podaję wymiarów, są absolutni dowolne, tartę można również zrobić w okrągłej formie)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g serka wiejskiego pełnotłustego
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
4-5 filecików anchois, drobno posiekanych
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 pęczki botwiny, umytej i posiekanej, liście, łodygi i buraczki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól, pieprz
oliwa do smażenia
jak zrobić:
na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek, po niecałej minucie dodaj posiekaną botwinę, smaż przez 2-3 minuty, ma być saute, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj krem: dobrze ubij biały ser ze śmietaną, dodaj posiekane anchois i skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, możesz wykorzystać pergamin od ciasta francuskiego. Na spodzie ułóż 2/3 rozwałkowanego delikatnie rozmrożonego ciasta, resztę zostaw do zrobienia kratki na wierzchu.
Na cieście rozprowadź cały krem. Na nim ułóż botwinę. Resztę ciasta pokrój w paski 1.5cm, paski ułóż w kratkę na wierzchu tarty. Jeżeli chcesz, możesz posmarować je rozbełtanym jajkiem, ja tego nie lubię, i tak się pięknie upiekła na złoto.
Piecz w 180' przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Podawaj z dobrą sałatą i kieliszkiem białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz