wtorek, 31 maja 2022

Makaron po azjatycku, z warzywami i grzybami stir fry, bezglutenowy i wegański

Nie jestem wielką znawczynią i miłośniczką kuchni azjatyckiej, ale od czasu do czasu mam na nią ogromną ochotę. Tak było parę dni temu. Zaopatrzenie mojej spiżarni było dość ograniczone, zrobiłam go z tego co miałam, a na szczęście zawsze mam zapas makaronu ryżowego, sos sojowy i olej sezamowy, a także suszone grzyby shitake. 

Nie jest to szczególnie wyszukany przepis, jest łatwy i szybki, ale bardzo smaczny. Bardzo ważne jest to, żeby nie rozgotować makaronu, nie smażyć warzyw zbyt długo, powinny być chrupiące i świeże, najlepiej przygotować go tuż przed podaniem, na świeżo.






















Składniki:

dla 2-3 osób

200g makaronu ryżowego

1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie słupki o długości 3-4cm

1 średnia marchewka, pokrojona w słupki jak cukinia

1 papryczka chilli, drobno pokrojona

1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki

5-6 grzybów shitake, namoczonych w gorącej wodzie, a potem pokrojonych w plasterki

1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w paseczki

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1/2 brokuła, najlepiej gałązkowego, ugotowanego na parze

2-3 szparagi, jeżeli białe to ugotowane, jeżeli zielone to surowe, pokrojone na podłużne kawałki

olej sezamowy

olej kokosowy

sos sojowy


jak zrobić:

w woku (albo na patelni) rozgrzej olej kokosowy, 1-2 łyżki, wrzuć cebulę, podsmaż, chilli, potem czosnek, paprykę, dodaj pieczarki, smaż przez chwilę. Po kolei dodawaj marchewkę, shitake, cukinię, na końcu brokuła podzielonego na cząstki, razem z łodyżkami. Warzywa i grzyby smaż krótko, cały czas mieszając.

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, makaron powinien być al dente. Na końcu przelej go dobrze zimną wodą, potem odcedź.

Dodaj makaron do warzyw, wymieszaj, polej olejem sezamowym i sosem sojowym, dość obficie, żeby makaron miał wyrazisty smak. Podawaj natychmiast.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz