Czy zimowa pora to czas na pieczenie szarlotki? Nie wiem sama, jednak kiedy odkryłam w spiżarni zapas jabłek w większości w nienajlepszym stanie, a do tego znalazłam przepis na szarlotkę Magdy Gessler, zachęcona obłędnym piernikiem przekładanym w poprzednim poście, natychmiast przystąpiłam do pieczenia.
Podobnie jak piernik, szarlotka jest w prosta i w miarę szybka do zrobienia, i tak jak piernik wyszła cudownie i przepysznie smakuje. Szybko wrzucam przepis, bo już czekają kolejne, którymi bardzo chcę się podzielić, żebyście mogli je wykorzystać w tym Świątecznym czasie.
UWAGA kubek = 250m
Jeżeli ciasto przy zagniataniu jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody. Ja nie lubię tego robić, bo ciasto staje się twarde, dodaję wtedy odrobinę kwaśniej śmietany albo mascarpone.
Składniki:
na blaszkę 23cm x 25cm
1.5kg jabłek
1/2 kubka cukru, jeżeli jabłka są kwaśne możesz dodać więcej
2 łyżki cynamonu mielonego
2 1/2 kubka mąki pszennej TYP 500
szczypta soli
200g masła pokrojonego w kostkę
3 duże żółtka
1 czubata łyżka mascarpone (opcjonalnie)
1/2 kubka cukru
3 łyżki mielonych migdałów
cukier puder do posypania
jak zrobić:
jabłka obierz, podziel na ćwiartki i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię, dodaj cukier i odrobinę wody, potem cynamon, podgrzewaj aż zmiękną, odparuj nadmiar wody.
ciasto:
mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone masło, rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę, rób to w miarę szybko. Dodaj żółtka, staraj się zagnieść elastyczne i w miarę gładkie ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę śmietany kwaśnej albo mascarpone. Ciasto podziel na dwie części, trochę większą i mniejszą, mniejszą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Większą wylep spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilkunastu miejscach i włóż do zamrażarki, aż stwardnieje.
Gotowy spód piecz w 180' przez 15 minut. Wyjmij, posyp zmielonymi migdałami, wyłóż jabłka na spód i rozłóż je na całej powierzchni.
Warstwę jabłek pokryj ciastem - mniejszą częścią z lodówki, startym na tarce o grubych oczkach. Jeżeli w trakcie ścierania część ciasta za bardzo zmięknie, rozkrusz je palcami na kawałki i uzupełnij ciasto tam, gdzie go brakuje. Piecz w 180' przez 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Szarlotkę podawaj natychmiast, najlepiej posypaną cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz