sobota, 7 stycznia 2023

Piernik wilgotny z mnóstwem bakalii przekładany marcepanem i powidłami

 Jeżeli jeszcze nie przejedliście się piernikiem, ja nie jestem w stanie się nim przejeść, to polecam, może na zakończenie pieczenia świątecznego, ten właśnie piernik. Jest wilgotny, miodowy, z mnóstwem bakalii i orzechów. Przełożony powidłami i marcepanem smakuje obłędnie, a odpowiednio przechowywany z czasem zyskuje na smaku, staje się jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny. Piernik na zdjęciach wygląda jakby się kruszył, a to za sprawą dużej ilości bakalii. Zapewniam, że jest wilgotny i nie kruszy się, dodatkowo nawilżają i spajają warstwy przełożenia, powidła i marcepan.

A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego piernik jemy tylko raz w roku? A może jadacie go poza okresem świątecznym również? Chyba wprowadzę w moim domu zwyczaj jedzenia tego ciasta przez cały rok...

Uwaga: kubek - 250ml


















Składniki:

na 1 dużą keksówkę 11cm x 35cm

albo dwie średnie


3 kubki mąki pszennej

100g migdałów, uprażonych i posiekanych

100g posiekanych orzechów włoskich

100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g rodzynek

1 łyżeczka sody 

skórka otarta z 1 cytryny albo pomarańczy

3 łyżki jogurtu greckiego albo kwaśnej śmietany

5 jajek

100g bardzo miękkiego masła

1 kubek cukru plus 3 łyżki

1/2 kubka miodu

1/2 kubka mleka

1 opakowanie przyprawy korzennej piernikowej

szczypta soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego


100g czekolady deserowej gorzkiej 65%

100ml śmietany kremówki 30%


powidła śliwkowe


150g gotowej masy marcepanowej

80-100ml śmietany kremówki


jak zrobić:

do średniej wielkości garnka włóż czy wlej miód, podgrzewaj na wolnym ogniu, dodaj skórkę pomarańczową kandyzowaną, skórkę otartą z cytrusa, przyprawę piernikową i pieprz, podgrzewaj przez kilka minut, a potem przestudź. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj do miodu, dobrze wymieszaj. Dodaj masło, ponownie wymieszaj.

 Żółtka utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, wymieszaj z ciastem, dodaj jogurt, wymieszaj. W trakcie mieszania dodaj sodę wymieszaną z 2-3 łyżkami wody, wymieszaj ciasto, powinno być idealnie gładkie. Na końcu dodaj bakalie obtoczone w mące, dobrze wmieszaj w ciasto.

Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodaj 3 łyżki cukru po jednej łyżce, ubijaj jeszcze przez chwilę, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Pianę z białek dodaj do ciasta porcjami, delikatnie łącząc łyżką z ciastem Ciasto wyłóż do jednej większej albo dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 

Piecz w 170' przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Pierniki zostaw w formach do wystygnięcia.

 Wyjmij, przekrój delikatnie na 3 blaty. Jeden posmaruj powidłami, przykryj drugim blatem. Przygotuj masę marcepanową: w garnuszku podgrzej kremówkę, dodaj pokruszony marcepan, zblenduj na gładką masę. Jeżeli jest za rzadka, dodaj trochę mielonych migdałów albo mąki, jeżeli za gęsta, dodaj trochę więcej śmietany. Rozsmaruj na wierzchu drugiego blatu, przykryj trzecim, delikatnie dociśnij. Przygotuj polewę czekoladową.

 

polewa:

czekoladę posiekaj. W garnuszku podgrzej kremówkę, aż zawrze na brzegach. Wsyp czekoladę, wciśnij ją w śmietanę i zostaw na 2-3 minuty, aż czekolada zmięknie. Wtedy wymieszaj dobrze aż masa czekoladowa będzie gładka i lśniąca.

Posmaruj wierzch i boki piernika. Polewa zastygnie po ok. 2 godzinach. Możesz udekorować orzechami albo płatkami migdałów, oczywiście tuż po posmarowaniu piernika.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz