piątek, 6 stycznia 2023

Zupa krem z soczewicy z pieczonymi ziemniakami, łatwa i szybka

Nie jestem szczególną wielbicielką kremów, wolę zupy, w których jest coś, co można gryźć. Można jednak pogodzić jedno z drugim. Zupa krem z pieczonymi ziemniakami jest zdecydowanie ciekawszą opcją niż tradycyjny krem. Zwykle takiej zupy podaje się pieczywo, ale kiedy nie chcesz jeść chleba czy bułek, to ziemniaki są świetnym dodatkiem zamiast nich. 

Po Świętach nie mam ochoty na solidne, ciężkie, a już na pewno nie mięsne dania. Najbardziej smakują mi teraz sałaty, jednak sama sałata to trochę za mało na główny posiłek dnia, tym bardziej, że pora roku i niskie temperatury powodują spadek energii i potrzebę dostarczania kalorii organizmowi. Stąd pomysł na zupę z soczewicy, pikantną, rozgrzewającą, a do tego, mimo, że niskokaloryczną, sycącą i przyjemnie napełniającą żołądek. Wystarczy, że znajdziecie w swoich zapasach ziemniaki, cebulę, soczewicę , przyprawy, no i bulion warzywny, obiad czy kolację macie gotową. Często pytacie jak robię bulion warzywny. Kiedy nie mam czasu na gotowanie korzystam z bulionu bio w kostkach. Tak zrobiłam dzisiaj, i zupa smakuje fantastycznie. To szybki i łatwy przepis, polecam wszystkim tym, którzy dbają o dietę, też tym, którzy marzą i zrzuceniu kilku kilogramów.

























Składniki:


2 duże cebule czerwone

3-4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w średniej wielkości kawałki, kształt dowolny

1 duża cebula zwykła, obrana, pokrojona w kostkę

2 papryczki chilli, drobno posiekane

2 laski selera naciowego, pokrojone w 1 cm kawałki

1 kubek czerwonej soczewicy

3-4 ząbki czosnku

2 l bulionu warzywnego

kumin mielony

kolendra mielona

kolendra suszona

pieprz cayenne

sól, pieprz

oliwa


jogurt grecki do podania, opcjonalnie

posiekany szczypior, opcjonalnie


jak zrobić:

czerwone cebule obierz, pokrój w ósemki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozrzuć na niej obrane i pokrojone ziemniaki i kawałki cebuli, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą, piecz w 190' aż ziemniaki będą miękkie i lekko rumiane. 

W czasie kiedy ziemniaki się pieką, w dość dużym garnku rozgrzej chlust oliwy, podsmaż na złoto cebulę, pokrojone chilli, pokrojony seler naciowy. Dodaj 2-3 łyżeczki mielonego kuminu, kolendry, liści kolendry, 2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, smaż mieszając, aż przyprawy zaczną instensywnie pachnieć.  Na samym końcu dodaj pokrojony czosnek, dobrze go wymieszaj z resztą, smaż przez okolo 1 minutę. 

Wsyp soczewicę, chwilę smaż na średnim ogniu, aż cała będzie pokryta oliwą. Wlej 1 1/2 litra bulionu, resztę zostaw do rozcieńczania zupy. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka. Dodaj 1/2 łyżki soli w trakcie gotowania soczewicy, bądź ostrożny z solą, gotowy bulion może być słony, mój nie był, dodałam około 3/4 łyżki soli.

Kiedy soczewica jest miękka a ziemniaki upieczone, wrzuć upieczoną cebulę czerwoną do zupy, potem połowę ziemniaków, resztę zostaw do podania. 

Zupę dobrze zblenduj na gładki krem. Podawaj z ziemniakami, kleksem jogurtu, możesz posypać zieleniną, posiekanym szczypiorem czy kolendrą, jeżeli lubisz.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz