Ostatki dzisiaj, ale ponieważ wypieki na ten czas już u mnie były, zaproponuję coś zupełnie innego.
Brownies lubię bardzo i przepis na to ciasto mam doskonały (był już wcześniej). Sernik zdecydowanie należy do moich ulubionych. A David Lebovitz wpadł na cudowny pomysł połączenia obu tych smaków i powstał wypiek o zupełnie nowej jakości, łączący w sobie wytrawny smak gorzkiej czekolady i delikatną słodycz sernika. Te smaki przenikają się i uzupełniają wzajemnie. Konsystencje obu mas pasują do siebie idealnie, lekko mokre i żujące brownies w połączeniu z kremowym sernikiem wydają się być dla siebie stworzone.
Krótko mówiąc, dzisiaj będzie Cheesecake Brownies.
CHEESECAKE BROWNIES czyli Brownies z Sernikiem
Składniki:
Brownies:
85g masła pokrojonego na małe kawałki
195g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
130g cukru
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
70g mąki pszennej
1 łyżka ( 8g ) kakao, dobrej jakości
szczypta soli - około 1/8 łyżeczki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Cheesecake / sernikowa góra:
225g białego sera, najlepiej kremowego
1 duże żółtko jajka
75g cukru
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak zrobiłam:
brownies:
1. W rondelku roztopiłam masło, wrzuciłam czekoladę i na małym ogniu mieszałam masę, aż czekolada dokładnie się rozpuściła.
2. Zdjęłam z ognia i dodałam cukier i jajka, dobrze wymieszałam.
3. Dodałam mąkę, sól i kakao, wymieszałam, a potem ekstrakt waniliowy i rozprowadziłam dokładnie.
4. Przygotowałam małą blaszkę kwadratową (20x20cm), czyli wyłożyłam ją papierem do pieczenia, który lekko natłuściłam. Piekarnik rozgrzałam do 175'C.
5. Masę czekoladową wyłożyłam i równo ją rozprowadziłam na natłuszczonym papierze do pieczenia.
cheesecake/ sernikowa góra:
1. Wszystkie składniki, czyli ser, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko wymieszałam bardzo dokładnie, aż uzyskałam masę o idealnie kremowej konsystencji.
2. Masę serową wyłożyłam na czekoladowy spód w postaci 8 górek ciasta, a potem delikatnie je rozprowadziłam przy pomocy płaskiego noża na całej jego powierzchni. Trzeba uważać, żeby nie wymieszać obu warstw.
Całość:
Włożyłam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 35 minut; kiedy środek lekko się zetnie, ciasto już jest gotowe. Nie ma być suche, ale lekko wilgotne i żujące.
Brownies robi się bardzo łatwo i szybko, pieczenie też trwa krótko. Przepis jest idealny na szybki wypiek do popołudniowej kawy, albo kiedy goście już pod drzwiami.
Idealna odmiana dla wielbicieli brownies.
Sernikowe brownies jest pyszne!
OdpowiedzUsuńChciałabym sięgnąć po kawałek...
:) chętnie bym poczęstowała!
Usuńcudne daj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńczęstuj się:)
Usuńpysznie wygląda, chętnie bym zjadła go:)
OdpowiedzUsuń:)dzięki!
UsuńJustyna! u Ciebie to samo?
UsuńTakie brownies zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia wywołują ślinotok...;-)
OdpowiedzUsuńwywołały?;)
Usuńchętnie spróbowałaby Twojego brownie, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa:)
Usuńpięknie wygląda, a jakie smaczne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńoj tak, połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńz wierzchu masa serowa wygląda jak kremowa polewa :)
jest doskonałe kremowa w konsystencji i smaku:)
Usuńo rany, jak jak uwielbiam serniko-brownie! pycha! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńdzięki Asia! tez pozdrawiam:)
UsuńDwa boskie ciasta w jednym - to jest to, co Tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuń