Dodam jeszcze, że w masie ciasta nie ma mąki i tłuszczu, są pomarańcze, mielone migdały, cukier i jajka. W ciężkim i kalorycznym menu świątecznym jest dobrą propozycją deserową, która trochę pozwala złapać oddech w kulinarnym szaleństwie świątecznym.
Składniki:
ciasto:
2 pomarańcze (około 280g), dokładnie umyte
5 jajek, białka i żółtka oddzielone
1 kubek drobnego cukru
2 i 1/2 kubka mielonych migdałów
2 łyżki płatków migdałów, do posypania
polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/3 kubka śmietany kremówki
1 łyżka miękkiego masła
Jak zrobiłam:
1. Pomarańcze zalałam wodą i gotowałam przez około 1 i 1/2 godziny, aż po nakłuciu widelcem były całkowicie miękkie. Wyjęłam, ostudziłam, pokroiłam na kawałki, usunęłam pestki, zblendowałam na papkę.
2. Białka ubiłam na sztywno, dodałam połowę cukru i ubijałam jeszcze przez minutę, aż masa była lśniąca. Żółtka ubiłam z drugą połową cukru w osobnej misce. Dodałam pomarańcze i zmiksowałam, aż składniki były dobrze połączone. Wsypałam mielone migdały i łyżką dokładnie wymieszałam.
Dodałam część ubitych białek i delikatnie wmieszałam, dodałam resztę i połączyłam mieszając bardzo ostrożnie, żeby masa nie zamieniła się w mokrą papkę.
3. Masę przełożyłam do tortownicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180'C przez około 50 - 55 minut. Po około 20 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, bo zaczęło się za bardzo rumienić z wierzchu. Po upieczeniu wystudziłam i przygotowałam polewę.
polewa:
ciasta na bazie migdałów są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko !
OdpowiedzUsuń14 lat jak jestem już w Hiszpanii,ale jeszcze tego ciasta nie robiłam. Może w końcu czas nadrobić zaległości? Wygląda świetnie. Lubię ciasta marcepanowe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie! chętnie bym spróbowała :) print
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńczy te pomarancze trzeba obrac czy gotuje sie je cale ze skorkami ?
OdpowiedzUsuńOla, całe, ze skórką :)
UsuńPyszne ciasto! Na stałe gości w naszym domu! Polecam! :)
OdpowiedzUsuń